И заживели
щастливо...
Има ли модел на перфектната връзка? 
 
Обикновено обвиняваме посланията на приказките от детството ни за драмите, които ни сполетяват в зряла възраст. И все пак в един момент узнаваме нещо, което някои знаят отдавна: очакванията за перфектна романтична връзка тип „и заживели щастливо“ не води до нищо забавно. Но това все още не е повод за притеснение. Точно както във повечето приказки, всичко, което трябва да направите, за да спасите връзката си, е… да промените сърцето си.
 
Обикновено отношенията на двойките се вписват в две рамки: или като съюз, или като пътуване. Според Аристотел любовта е съставена от една душа, обитаваща две тела. Така може да се опише рамката, която разглежда отношенията като вид единство. Ако наричате съпуга си или приятеля си „своя половинка“ или „сродна душа“, значи вероятно сте го поставили в тази рамка.
 
В същото време, хората, които разглеждат отношенията си като едно пътуване, са значително по-близо до това, което са имали предвид, когато са си дали сватбения обет: „... в добро или в лошо, в богатство и в бедност...“. За разлика от думите на Аристотел, сватбеният обет признава възходи и падения, с които двойките се сблъскват по време на съвместния си живот.
 
С думи прости, нека кажем следното: ако забележете, че в думите, с които описвате връзката си има повече словосъчетания от типа „ние сме едно“, „създадени един за друг“ или „моята половинка“, значи по-скоро се вписвате в рамката „съюз“. Но, ако описвате отношенията си с думи като „вървим заедно“, „пътят ни е общ“ или „стигнали сме далеч“ - отношенията ви са от типа „пътуване“.
 
Помислете си какви са моментите, които си спомняте повече от изминалите години на връзката ви. Ако това положителните са повече от отрицателните, независимо в коя рамка попадат отношенията ви, трябва да сте доволни. Т.е. мисленето, че любовта трябва да бъде перфектна, ви води до неудовлетвореност. Просто този начин на мислене ви кара да се чувствате по-зле в лошите моменти на съжителството ви. Незначителни проблеми във връзката може да се превърнат в големи недостатъци, когато ги превърнете в стандарт, невъзможен за постигане.
 
Но вече дори и във филмите на Дисни забелязваме стремеж да се поднася (деликатно или не) истината. А именно  – перфектни отношения във връзката не съществуват и може би перфектната връзка не трябва да съществува. И че двойките, които са приели недостатъците като нормални по време на тяхното “пътуване”, са с доста по-дълги връзки. И играят в по-добър филм.

Автор: Люба Вангелова
 


Първият звънецевентуалните проблеми...още>>

Печелившите именав играта на Salvador Dali...още>>

Приказкипо пътя...още>>

Минете на зелено...още>>

Жени на честтаВоенната униформа...още>>

Отряд заизвънредни ситуации...още>>

Не искам деца(...и нека драмата започне!)...още>>

G точката не съществуваПоследен анализ...още>>

XX = XYТеория и практика на равенството...още>>

Един ден на многоръкатаЧасът е малко преди седем – чувствам този факт в...още>>

Първите седемТози месец GRAZIA отбелязва седмия си рожден ден...още>>

Да обичаш на инатАко Шекспир познаваше трите двойки, чиито истории...още>>

14 начина да кажеш“ОБИЧАМ ТЕ”...още>>