Часовникът
 и желанието за бебе
 Оказва се, че звукът на тиктакащ часовник усилва желанието за бебе при жените.
 
Има категория при научните експерименти, в която дори самите изследователи реагират на крайния резултат с думи като: “Ъъъ, странно!”. Последният такъв експеримент е проведен от списание Human Nature и включва един интересен обект: биологичният часовник. 
 
Изследователите интервюирали един куп мъже и жени на възраст, в която повечето от тях желаят да поставят началото на семеен живот, като ги попитали какви качества на партньора са важни за тях. По време на някои от интервютата в стаята бил поставян часовник, чието тиктакане било доста силно. Други интервюта се провеждали без часовник. 
 
Резултатите били също толкова интересни. Звукът от тиктакането на часовника повлиял различно върху жени с различни аспекти на женската репродуктивност. Ефектът бил особено силен върху дамите, които са израснали в общности с по-ниски условия в социално-икономическо отношение. Именно те посочили, че желаят да имат дете и да започнат семейния си живот в доста по-млада възраст, в сравнение с жените, които са израснали в семейства от по-висока класа. Друг интересен факт при жените от първата група е, че те показвали занижени изисквания към социалния статус на мъжа до тях и не се интересували от неговото развитие в дългосрочен план. 
 
Въпреки това, ефектът от тиктакането на часовника не се отразил по същия начин при мъжете. Изследователите не били изненадани от това, тъй като е факт, че мъжете са в състояние да имат деца и в по-напреднала възраст. Репродуктивните им функции не са така ограничени, както тези на жените. 
 
Вярно е, че има много неизвестни, които не получили своя отговор. Например, има разлика между реалните репродуктивни способности на жените и решенията , които взимат, и какво те споделят за плановете си за бъдещето в контекста на експеримента в конкретния момент, в който се провежда той. Има много детайли, които влияят върху отговорите на хората, независимо дали става дума за реална ситуация или за експеримент. 
 
И все пак: доста странно! Излиза, че ако един мъж иска дете от жена, която все още не е сигурна по този въпрос, достатъчно е да отиде до магазина за часовници. Останалото е лесно! 

Автор: Люба Вангелова
 


8 години в робствоисторията на Евелин Чъмбоу...още>>

За красотата виртуално - Готини и лесни идеи от 4 топ блогърки.....още>>

За роклите картини разказва Анислава от Stylebohemia.com...още>>

Как да декорираме дома си?Хитри идеи с един модерен аксесоар .....още>>

Когато любовта е завинаги Всички ние не спираме да търсим любовта. Искаме обич...още>>

Шапката с козиркав многобройни модни лица! Как да я носим и с какво...още>>

Sweatpants - комфорт и стилв многобройни комбинации...още>>

Коледен венецАко празничната украса все още липсва в дома ви, Лора...още>>

Как да се научим да  не се оплакваме? ...още>>

Космическо настроение През април бях гост в студиото на „Преди обед”...още>>

Пред белия лист Понякога ми се случва това...още>>

ХармоничноВинаги съм била почитател на града...още>>

Промяната започва от тебедна от най-важните роли в живота си - тази на майка. ...още>>