Анри Картие-Бресон -
 великият фотограф
Човек-легенда и баща на фотожурналистиката
 
Това е определението за родения през 1908 г. фотограф Анри Картие-Бресон. Без този французин е невъзможно да си представим изкуството на фотографията на 20 век. Той именно е основател на жанра “улична фотография”. Черно-белите му фотографии отразяват историята, атмосферата, диханието и ритъма на цяла една епоха, а кадрите му са урок за стотици съвременни фотографи. 

 

Краката на Мартина, съпругата на фотографа, 1967

През 30-те години Бресон се вдъхновява от една фотография на унгарския фотожурналист Мартин Мункачи “Три момчета на езерото Танганайка”. “Неусетно осъзнах, че с помощта на снимката мога да фиксирам безкрайността в един-единствен момент.” Но истинското посвещаване на Бресон във фотографията се случва по време на Втората световна война: фашистки плен, бягство, участие в Съпротивата - за да фиксира всички тези моменти на лента от него се изисквали не само точен поглед, но и мъжество и хладнокръвие. 
 

Труман Капоти, 1947

Бресон бил известен със своята “невидимост” - моделите му в повечето случаи не подозирали, че са снимани.За по-голяма маскировка фотографът дори закривал блестящите части по апарата си с черно тиксо. 

 
 
Не пускат чернокожи в театъра, 1961

Но най-важната характеристика на фотографиите на Картие-Бресон е “решаващия момент”. Той винаги се стремял да снима която и да е ситуация в сюблимния й момент, на пика на емоционалното напрежение, за да може да го почувства всеки, който гледа снимката. “Фотографията сама по себе си не ме интересува. Искам да хвана мига реалност. Ненавиждам манипулацията нито по време на снимки, нито в тъмната стаичка. Това е и причината да не мога да режисирам. Това е ужасно… Обичам истината и само истината показвам.” В галерията може да разгледате още от фотографиите на Анри Картие-Бресон, запечтали истински моменти от реалността. 

 
 
Ахмадабад - Индия, 1965 

Реалността е безкрайно разнообразна, но само някои решаващи моменти остават в паметта ни. Именно такива моменти фиксира на лентата си Картие-Бресон. Великият фотограф умира на 2 август 2004 г. в малко градче в южна Франция, няколко седмици преди да навърши 96 години.  
Снимки: adme.ru
Автор: Люба Вангелова
 


Най-добрият барман в светамиксира коктейли в Bedroom Premium Club...още>>

"Животът е един от най-сложните!"- - Част III...още>>

Сезонът на спомените- София Лорен...още>>

Животът е един от най-сложните!- Част II...още>>

Животът е един от най-сложните!- Част I...още>>

Благодарност на Рефанот Президента за Българската Коледа...още>>

Новото лице на грима- Лучия Пика за Chanel...още>>

Новините на седмицата- звезди в нова роля...още>>

Коледа с аромат на уют- идеи за по-красив празник...още>>

“Алкохолът е лош шофьор”- Алекс Язов разказва за кампанията...още>>

Да правим доброRefan за благотворителността...още>>

Austrian AirlinesПерфектната връзка...още>>

По пътяПоклонническият път Ел Камино...още>>