Върнати
 усмивки
Проектът „Детство за децата” на фондация „За нашите деца” накара 34 сирийски деца да почувстват България като свой дом
 
Запознавам се със Слава през един топъл априлски ден. Тя е от Сирия, семейството й пристига у нас с първата вълна бежанци през 2013-а, много от които днес обитават регистрационно-приемателния център на Държавната агенция за бежанците в кв. Овча купел в София. Слава е крехко момиче с почти прозрачна кожа. Когато говоря с нея, ме гледа право в очите. Твърди, че Сирия й липсва, но и че започва да чувства България като втори дом. Обича баница. Обича да говори на български. Още не го знае добре, но опитва. Ритъм сесията накара най-малките участници в проекта да се почувстват равни с останалите в групата
 

Слава е една от късметлийките, които от 1 до 14 април 2014 г. участваха в специално разработения от фондация „За Нашите Деца” проект „Детство за децата”, създаден в унисон с одобрената от българското правителство Национална програма за интеграция на бежанците в България (НПИБ) и целящ да предостави подкрепа за социално включване и интеграция на децата бежанци и техните семейства в България. В сърцето на инициативата беше интензивното двуседмично обучение по български език за група от 34 деца, съчетано с извънкласни социализиращи занимания.
 
„Екипът на Фондация „За Нашите Деца“ има богат опит при работа с особено уязвими групи деца и с кризисни ситуации – споделя ръководителят на проекта Ирена Иванова. - Затова съвсем естествено след навлизането в България на големи групи бежанци от Сирия през 2013 година фондацията насочи вниманието си към този процес и стана част от партньорските координационни срещи за управление на бежанската криза в България, които Държавната агенция за бежанците инициира. Едновременно с това фондацията насочи усилията си към намирането на ресурс, който да инвестира в този процес, и имаше привилегията и шанса да разчита на сътрудничеството на Американската търговска камара в България (AmCham) – партньор, който споделя визията ни и осъзнава значимостта на процеса и мащаба на последствията от съществуващата реалност с бежанската криза в страната.”
Дарението, което активистите на фондация „За Нашите Деца” получават от AmCham, им дава основание да мобилизират всички свои останали ресурси, така че да откликнат на съществуващите нужди на децата бежанци и техните семейства, синтезирайки цялата налична информация и очертавайки основните проблеми, върху които да се работи, така че да се подкрепи и допълни ефективно държавната политика. 


Десетки рисунки украсиха стените на учебната зала - създадени с желание за безметежно и слънчево детство
 
Наблюдавам Слава и малките й приятели. Деца на възраст от 6 до 14 години. Изглеждат като всички останали деца по света. Смеят се, подхвърлят закачки един към друг. По-големите помагат на по-малките в процеса на справяне с предизвикателствата на програмата. Всички се нареждат в кръг и под ръководството на преподавателката по български език г-жа Илка Стоименова пеят българска народна песен. После под формата на игра и с помощта на преводач в лицето на г-ца Зейна Елзейн учат прости думи и изрази на български. Гледат кратки филмчета, представящи родината. Слушат популярни български песни. Правят гимнастика, участват в ролеви игри и диалози, назовават различни части на тялото, пишат, смятат, рисуват, оцветяват и похапват традиционни гозби, съобразени с изискванията и на собствената им национална кухня. Смеят се. 
 
„Това, което ми прави впечатление, е, че сирийските деца са много по-дисциплинирани от българските – споделя г-жа Стоименова, която участва доброволно в програмата и има опит с преподаването на български език на чужденци. – Може би се дължи на това, което са преживели. Усвояват материала изключително бързо. Жадни са за знания. За мен беше предизвикателство и истинско удоволствие да съм част от този проект!” Наученото през деня децата затвърждават в следобедните часове с разходки и посещения на различни места в София. Зоологическата градина, Националния исторически музей и Природонаучния музей. Общото между децата от всички националности групата отпразнува с посещение на Монумент „Камбаните”. Забавленията пък доминират посещението в детски парти клуб „Игромания” и разходката в Южния парк. Красотата на ритъма и музиката, пред които езикови бариери не съществуват, децата откриват в организираната от Институт „Либера” ритъм сесия, реализирана с подкрепата на г-жа Лин Годинг, президент на Международния дамски клуб.

 
Всички деца по света имат право на щастливи игри, независимо от произхода и събитията в живота им. Поне в това вярват създателите на проекта “Детство за децата” 
 

„За подарък, с който да изпратим децата, избрахме ученическа раница, която напълнихме с тетрадки, флумастери, пастели, пъзели и пособия за рисуване и творене. Посланието в картичките им преведохме и на арабски, а техният подарък към нас бяха прегръдките, усмивките и увереността, с която продължиха напред. Обещахме си да се видим отново, да си разменим снимки, да научим още много едни от други и да ставаме все по-многобройна група, жадна за знания и способна на толерантност и гостоприемство” – споделя Ирена Иванова, видимо доволна от успеха на проекта. 
В дългосрочен план фондация „За Нашите Деца” изгражда работещ модел и ефективна добра практика за интегриране на деца-бежанци в България като предпоставка и първа стъпка към цялостно интегриране на семействата на бежанци в страната. Концепцията е базисна по отношение на бъдещото предоставяне на професионални услуги за интеграция, социализиране и умения за вграждане в обществото на деца и техните семейства с подобна съдба.
 
 
  От средата на 2013 година потокът на навлизащи чужденци, търсещи убежище на територията на България, се увеличава многократно и по данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в страната ни в момента има над 8000 бежанци и търсещи убежище, сред които много семейства с малки деца, непридружени непълнолетни, самотни родители и бременни жени. Около 30% от бежанците за 2013 година са лица на възраст под 18 години.

 
  Грижата за децата бежанци и техните семейства е недостатъчна поради големия им брой, а усилията на организациите, работещи с бежанци, са насочени предимно за посрещане на най-основните им нужди: изхранване, настаняване, осигуряване на минимални удобства за живеене. Това поставя на по-заден план други техни нужди като нуждата от обучение по български език, обучение и записване в училище, трудова заетост и достъп до социално подпомагане.

 
  След регистрацията, приемането и настаняването на търсещите убежище възникват проблеми, свързани с интеграцията на вече получилите закрила, като най-непосредственият проблем е свързан с излизането им от центровете за настаняване и вграждането им в обществото.

 
  В рамките на регистрационно-приемателните центрове децата са лишени от обичайните дейности, които са характерни за детството. Това са именно училище, игра и творчески занимания, които са ключови за правилното им социално развитие. 
 
 
Текст: Поля Александрова    
Фотография: Фондация „За нашите деца”
 


В света на Музейкос Весела Герчева...още>>

Обувката - удоволствие или страдание през вековете.....още>>

Bedroom Beachоткрива летния сезон...още>>

За любовта към животаи окриляващата помощ...още>>

Bedroom Premium Clubочарова Били Зейн и Стивън Дорф...още>>

Академия за Родителие тази събота и неделя...още>>

Връчиха годишните наградина Фондация „Св. Иван Рилски”...още>>

Градски персонажи...още>>

Да оставим следи III- за бъдещето на децата...още>>

Изкушение за сетиватав BESO Bar & Dinner...още>>

Честит 10-и рожден ден GRAZIA!....още>>

Благородната каузана спорта...още>>

„Рефан” със 100-тенмагазин в България...още>>