Градски персонажи


Авторът на този материал Десислава Тодорова учи журналистика в University of the Arts, London College of Communication - родната Алма матер на личности от бранша като Хенри Холънд (виновникът за  бранда House of Holland), Джеферсън Хак и Ранкин (основателите на списанието Dazed and Confused).

“Животът в космополитна столица на света като Лондон ме научи на две неща” - разказва тя. “Първото е свързано със свободата, която ти дава съжителството с близо 8 милиона души, всеки от които е уникален по своему. Там аз изгубих и намерих себе си. Никога няма да забравя момента, в който за първи път отворих току-що подредения си гардероб в стаята ми и сякаш той беше празен. Впечатленията, цветовете, дори мирисът на града бяха обременили дотолкова съзнанието ми, че вътрешно бях разголена от факта, че тук всичко вече се е случвало и въпреки всичко хората не спират да изненадват.
Малко по-късно достигнах и до втория извод: в град като Лондон колкото и добре да изглеждаш, винаги ще има от какво и когото да почерпиш вдъхновение. От своеобразния catwalk по Бродуей маркет до галериите около Bussey building и Пекам в Южен Лондон - непринуденото удобство, което хората намират в кожата си там, ме накара да обърна поглед навън и да потърся иначе лесно забележимите градски „герои“ и в родния си град София.”Модата за него е неосъзнат житейски избор, който по-късно се превръща в съвсем съзнателен професионален нагон

Гроздан е от типа артисти, които не можеш и не трябва да поставяш в рамки. Завършва Художествена гимназия, а понастоящем учи сценография. Модата за него е неосъзнат житейски избор, който по-късно се превръща в съвсем съзнателен професионален нагон: занимава се със стайлинга на пърформърите в големите столични хаус клубове, оставяйки зад гърба си професионален опит в медиите и по витрините на Max Mara. Също така е модел, а отскоро и дизайнер. Най-скъпият му аксесоар носи не само материална, но и емоционална стойност - златен пръстен с инициалите му - скъп спомен от любимата му жена. Най-ценната му находка е златна фигура на Христос, принадлежала на възрастна жена, която разпродавала вещите си - Гроздан просто й вдъхнал нов живот. Заклет фен е на българските брандове - като 45 Street например. Вдъхновение намира в стрийт стайл изданието Highsnobiety.
Гроздан е от онзи тип хора, които запомняш най-вече с мистериозното им излъчване. Това вероятно е и причината цветът, в който се чувства най-комфортно, да е именно черният. Основните му вдъхновения в живота са любовта, красотата и добротата. Е, признава, че понякога и фигурата на „пушеща жена“ би му била достатъчна. Тук преходът към любимата му модна икона е някак естествен - момичето от „Фабриката“ на Уорхол, Edie Sedgwich, а в общ план – „все хора от старата генерация“. За ежедневните си настроения винаги намира по нещо в препълнения си с „реквизит“, по негови думи, гардероб. Стилът му всеки ден е различен и повлиян от настроението му. Причислява се към „родното софийско ъндърграунд общество от млади артисти”. Намира Ню Йорк за „динамичен и мръсен“, Лондон му се струва „сив и скучен“, а романтиката на френската столица Париж най-добре кореспондира на настроението му. Понастящем Гроздан се е заел с разработването на собствен бранд за тениски, към който вече има голям интерес.Mисълта да нямам фотоапарат... би ме натъжила много. Докато снимам, се чувствам жива, пълноценна, почти като да си влюбен...

Запознах се със Златена съвсем случайно. Въпреки че беше полумрак, нямаше как да не забележа особените черти на усмихнатото й лице, обгърнато в сенки. По-късно разбрах, че е на 23 години и отскоро работи като visual merchandiser в разрастващия се на родна почва шведски гигант H&M. В момента завършва фотография в НБУ, а по нейни думи: „Снима за хоби, а с приятели създават „красиви илюзии“, които запечатват на лента”. Описва влечението си към модата като детска приумица, която с времето се задълбочава. Истинската й страст обаче си остава фотографията, за която тя самата казва: „Не мога да живея без нея, само мисълта да нямам фотоапарат... би ме натъжила много. Докато снимам, се чувствам жива, пълноценна, почти като да си влюбен...”. Свободното си време Златена прекарва в столичните паркове, а музиката е неин основен двигател - наскоро се завърна от фестивала EXIT в Нови Сад. Любимият й моден аксесоар е обецата на носа й, която бе и първото нещо, което забелязах в нея. Пиърсингите по лицето се задържаха като устойчив тренд след ударното им налагане от Givenchy Couture през 2012 година. Влекат я брандове като CHEAP MONDAY, Dr. Martens и Palladium. Вдъхновение черпи от FACE HUNTER и дори успява да се запознае с Yvan, когото среща в любимата си модна столица - Милано. Мъжките модни икони за нея са моделите  James Edward Quaintance и Dylan Rieder заради визията им на небрежни скейтъри. Или поне идеалистичната й представа за такива.  Не бих могла да заключа Злати в определена цветова палитра - тя попада в графата на хипи и бийт възпитаниците на ърбан класиката.Нейно дело е единственото българско интервю с Джаред Лето

Срещнах Елена преди малко повече от година, съвсем случайно на рождения си ден, който по стечение на обстоятелствата дори не празнувах. Точката на пресичане на пътищата ни беше предшествана от факта, че вече бях забелязала нейното присъствие из софийските улици. Тя е персонаж, който привлича със строгостта на изражението си и с проникновения си поглед. Последните две са неизбежно подчертани от изчистените линии, които определят силуета й. Комфортът на черния цвят за нея е константа, която умело комбинира с акценти в бяло и кремаво. Определя стила си като спортно-елегантен, а ризите с мъжка кройка, тишъртите и маратонките (Nike или New Balance) са основни елементи в ежедневното й облекло. Марките, от които си набавя по-голямата част от попълненията в гардероба си, са: ZARA, Cheap Monday, Monki, Rag & Bone, ASOS, ACNE… Любими аксесоари са пръстените, често обемни и тежки, без които не излиза. Друг лайтмотив, който не остава незабелязан, са диоптричните очила Tom Ford, както и черният часовник Fossil, с който се сдобива в Париж. Сред ценните й находки са чифт къси мъжки панталони на Y-3  от роден секънд хенд, а в емоционален аспект – едно oversized сако от майка й. Представям си цвета на нейната музика като корица на албум на Gesaffelstein или Fever Ray - хладна, дълбока, монохромна. Вдъхновение намира в „героите“ от блога Le 21ѓme, а една от жените, които я вдъхновяват, е Лили Гатинс.
В професионален план Елена е журналист и стилист, с над 5 години опит зад гърба си в издания като „Труд“, HELLO!, „24 часа”, Investor и Капитал Light. Нейно дело е и единственото интервю на Джаред Лето за България малко преди гостуването на групата 30 Seconds to Mars на стадион „Академик” в София. Що се отнася до плановете на Елена (или Дел, както я наричат приятелите) за обозримото бъдеще, тя се е насочила към любимата си модна столица - Лондон, където ще следва „моден стайлинг“ в Istituto Marangoni. Казва, че въпреки желанието си да се устрои в България, пътят й винаги криволичи на Запад. Париж е друга нейна любима дестинация, в която намира пристан всяка година. Свободното си време обаче прекарва с книга и кафе, някъде из алеите на Западен парк в София.
Текст: Десислава Тодорова
Фотография: Георги Андинов
Автор на колажа: Елена Терзиева


В света на Музейкос Весела Герчева...още>>

Обувката - удоволствие или страдание през вековете.....още>>

Bedroom Beachоткрива летния сезон...още>>

За любовта към животаи окриляващата помощ...още>>

Bedroom Premium Clubочарова Били Зейн и Стивън Дорф...още>>

Академия за Родителие тази събота и неделя...още>>

Връчиха годишните наградина Фондация „Св. Иван Рилски”...още>>

Да оставим следи III- за бъдещето на децата...още>>

Върнати усмивки...още>>

Изкушение за сетиватав BESO Bar & Dinner...още>>

Честит 10-и рожден ден GRAZIA!....още>>

Благородната каузана спорта...още>>

„Рефан” със 100-тенмагазин в България...още>>