Айрис Апфел -
Стил отвъд годините
Ако докато сме на 25, бръчиците по лицето ни носят някакъв особен чар, то с натрупаните години тези „симпатични“ гънки се оказват най-големия ни кошмар или просто зад тях стои тежката диагноза  - старост. За повечето жени е трудно да свикнат с мисълта, че физически  най-красивите им години вече са отминали, но има и такива, които благодарение на положителния си житейски опит откриват стойността на всяка една възраст.
Пример за това? Вижте Айрис Апфел, която въпреки „крехките си“ 93 години намира сили, ентусиазъм, чувство за хумор и позитивна енергия да живее на 100% и да твори още толкова. Тя е артистична нюйоркчанка, която рано-рано отдава живота си на модата, но именно чрез нея открива тайните на един свят, извън познатите клишета, изпълнен с много очарование. Като собственичка на бутик, майка й също е имала отношение към облеклото, затова още като малка Айрис обикаля магазини за антики, намаления и разпродажби, където винаги, както самата тя признава “могат да се открият неочаквано ценни неща”.
Като човек, изучавал история на изкуството, страстта към интериорния дизайн, е само едно от нещата, към които ексцентричната дама проявява афинитет.  Работата й с компанията за очила Eyebobs, колаборацията й с M.A.C за лимитирана серия гримове, преподавателската й дейност в University of Texas at Austin, колекцията й бижута за Home Shopping Network, фирмата за текстил, която основава с мъжа си, са доказателства за нейния пъстър опит.Личният й стил не може да бъде сбъркан - импозантен, многообразен, ярък подчерк към стайлинга, който винаги залага на тежки и масивни аксесоари, много цветове, огромни очила с кръгли рамки и ярко червило в червено или оранжево. Нищо, което не бие на очи, не заслужава вниманието й!  Екстравагантността й я превръща в модна икона, чийто дрехи често са изложени в различни арт галерии. Според самата Апфел, тя просто комбинира елементи от много и различни култури, затова видът й е толкова динамичен и различен.
Натрупала опит и собствено виждане, Айрис Апфел има отношение към това, което е “модерно” днес.  Според нея младежите по “Пето Авеню”, по-скоро приличат на клошари, а звездите на червения килим определено страдат от липса на смелост и от разбиране за аксесоари. Носталгията й по 50-те години често я връща към тогавашната красота, трудно откриваема в сегашния свят. Тя не следва модните тенденции, а е по-скоро традиционалист, разчитащ на отдавна изградения си усет за стил, който с времето дообогатява, за да се превърне в муза за много много млади творци по света.Тази възхитителна дама колекционира дрехи още от малка, но признава, че като тинейджър е имала проблем с килограмите и тогава не се е чувствала добре в нищо. Започва да пуши, за да се пребори с екстра теглото, по-късно пък разчита само на силната си воля, за да се пребори с цигарения дим. През годините нататък Апфел започва да отделя значително внимание на здравословния си начин на живот - внимава какво яде, не пуши и не пие нищо друго, освен чаша хубаво вино на вечеря.
Заедно със своя съпруг, с когото се запознава случайно в един курорт край езерото Джорж в Ню Йорк, основават фирма за текстил - Old World Weavers, която произвежда изделия за Белия дом и работи с личности като Есте Лаудер. Двамата споделят и се радват на успехите си повече от 66 години. Отдадеността на Айрис към работата я отказва от идеята за деца, но за сметка на това, колоритната Апфел винаги е заобиколена от млади хора, които я обожават.


Текст: Янислава Янева
Фотография: http://revistalofficiel.com.br; http://www.architecturaldigest.com


На вечеря с Хилфигърпо време на филмовия фестивал в Цюрих...още>>

Алисия Викандер - за киното като любов...още>>

В света на:Алис Симеонова...още>>

В света на:Kатерина Евро...още>>

В света на:Константина Живова от Try with Ina...още>>

Вречени на модата средиземноморската сватба на Ерика и Луис...още>>

Гореща точка -„50 нюанса сиво“...още>>

ЗавръщанетоЛюба от X Factor отново е на голямата сцена...още>>

Pазлична, вдъхновяваща, FKA Twigs...още>>

GRAZIA Блиц: Рут Колева...още>>

Всички  мои лица...още>>

Aве ДжулияЗа модата в наследство...още>>

Стилът на Марияусещане за добър външен вид...още>>