“Алкохолът е лош шофьор”
- Алекс Язов разказва за кампанията
Да шофираш, когато си пил не е готино, дори да се казваш Мел Гибсън, Киану Рийвс или Клоуи Кардашиян. Да караш пил е направо убийствено и за щастие 85% от българите осъзнават това. За останалите 15% обаче Каменица АД създават специална, социално-отговорна кампания “Алкохолът е лош шофьор”, под надслов #БЕЗКОЛАТАСЪМ, защото най-лесният и отговорен начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения е да оставим автомобила си вкъщи, преди да излезем да се забавляваме.

От проучването става ясно, че 70% от шофьорите, на които им е отнемана шофьорската книжка заради употреба на алкохол, продължават да употребяват алкохол преди да седнат зад волана. Едва 50% от управляващите автомобил у нас никога не са карали кола, след като са пили, а в същото време 85% от българите категорично не одобряват шофирането след употребата на алкохол. За последната година всеки четвърти българин се е качвал поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил. Резултатите показват и че всеки десети от шофьорите в България е склонен да кара кола, след като е употребил минимални според неговите собствени разбирания количества алкохол. При подрастващото поколение (16-18 г.) проучването очертава притеснителната картина от почти 20%, за които употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата. 

Какво да правим и какво да не правим, докато сме зад волана, попитахме лицето на кампанията и европейски шампион по дрифт* - Алекс Язов:По професия сте автомобилен състезател, в живота докъде натискате педала на газта?

Когато се налага - до края, когато не – по-плавно.

Винаги ли се движите с висока скорост или понякога сте пеш?

В интерес на истината, на пътя съм доста уравновесен и спокоен шофьор. Рядко си позволявам да карам с висока скорост. Доставя ми повече удоволствие да предвиждам и управлявам ситуациите, които са ежедневие зад волана. В крайна сметка, автомобилният спорт развива много полезни качества, които те правят доста съобразителен, коректен и добър шофьор. Бих се радвал повече хора да внимават и да предвиждат ситуациите, защото така за всички ще е много по-приятно и лесно да се справяме с тази всекидневна задача. Навлезеш ли веднъж в автомобилните спортове, трудно се разделяш с тях. Дори и в моментите, в които не съм в колата, правя неща, които са свързани с нея, или с дрифта. Все около това се въртят нещата. Ежедневието ми е динамично и ходенето пеш за мен е бавен начин за придвижване. А аз обичам нещата да се случват в оптимални срокове или най-малкото навреме.

Къде са ключовете за колата ви, докато вие сте на парти?

В повечето случаи са в мен. Но тук въпросът е колко и дали се поддаваш на изкушението, че са в теб. Около мен винаги има с хора, които са готови да поемат отговорността за прибирането вкъщи. Често това съм и самият аз. По-важно е, според мен, да запазиш хубавите моменти и да се грижиш за собствените си спомени. Не разбирам защо хората не си кажат „Тази вечер съм без колата!“ и отговорно да предотвратят, и най-малката възможност да шофират в нетрезво състояние.

Какво казвате на хора, които употребяват алкохол и сядат зад волана?

Да не го правят. Имал съм случаи, в които сме вземали ключовете на познати и сме ги карали до техните домове. Важно е такъв човек да не шофира, но не по-малко важно е да говориш с такъв човек и да го накараш да проумее каква грешка прави. След като ти осъзнаваш, че има проблем, редно е да реагираш. Защото отговорността не е само на пилите шофьор, а и на всички, които не са се опитали да ги спрат да шофират пили. Казват, че еднаква вина носят и убиецът и този, който е можел да предотврати убийството, но не го е направил. Именно заради това с дрифт клуб “Мирафиори” подкрепихме и кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. Иска ми се повече да се говори за този проблем.

Добри шофьори ли са жените според вас?

Аз не разделям шофьорите на жени и мъже, а на можещи и неможещи, внимаващи и невнимаващи. За съжаление, ще съм доста критичен, но съвременните школи и методики за обучение в България „произвеждат“ неуки и неумеещи шофьори. Всеки човек е различен и трябва да има диференциран подход към кандидат-шофьорите. Проблемът не се крие в това дали си мъж или жена, а дали си подготвен.

Дайте ни съвет за безаварийно шофиране в зимни условия?

Зимата е много приятен за мен сезон, но изисква специална подготовка и на автомобила, и на уменията за управлението му. Често видимостта е намалена, тъмно е и това създава една илюзия за мозъка, че всичко е по-спокойно около нас, а то е точно обратното. Не се отпускайте, внимавайте и не се надценявайте! Оборудвайте автомобила си с хубави гуми, все пак това е нещото, което контактува с пътя. И най-добрите спирачки или реакциите ви да са навреме, ако гумите са ви лоши или неподходящи за сезона, няма кaкво да ви осигури нужното сцепление с настилката. Ако сте на дълъг път, проверете прогнозата за времето, преценете кой е най-безопасният и практичен път за вас, колата и вашите умения. И не шофирайте, ако сте пили преди това. А ако все пак се случи инцидент, опитайте се да прецените ситуацията максимално добре, да осигурите безопасност за другите участници. Мислете, съобразявайте и си помагайте един на друг. Правилото е, че "зимата изненадва неподготвените шофьори", затова - бъдете готови!
*Дрифт е техника на шофиране, при която шофьорът преднамерено извежда автомобила извън контрол чрез „презавиване“, така довеждайки до загуба сцеплението на задните гуми.Най-добрият барман в светамиксира коктейли в Bedroom Premium Club...още>>

"Животът е един от най-сложните!"- - Част III...още>>

Сезонът на спомените- София Лорен...още>>

Животът е един от най-сложните!- Част II...още>>

Животът е един от най-сложните!- Част I...още>>

Благодарност на Рефанот Президента за Българската Коледа...още>>

Новото лице на грима- Лучия Пика за Chanel...още>>

Новините на седмицата- звезди в нова роля...още>>

Коледа с аромат на уют- идеи за по-красив празник...още>>

Да правим доброRefan за благотворителността...още>>

Анри Картие-Бресон -  великият фотограф...още>>

Austrian AirlinesПерфектната връзка...още>>

По пътяПоклонническият път Ел Камино...още>>