Римейк на класиката
- Сакото Chanel
От Бриджит Бардо до Кендал Дженър - всички обичат тази кройка, ето повече за нейната история…

Близо век преди Коко Шанел да се появи на модната сцена със своя феноменален моделиерски замах, един английски шивач създава първите дамски сака, едва през 1954г.  обаче с подписа на талантливата Мадмоазел започва истинското налагане на тази дреха, която променя завинаги женското обличане. Вдъхновена от мъжкия гардероб, Тhe jacket - както е известна навсякъде по света кройката на Chanel, съчетава в себе си едновременно  елегантност, стил, функционалност и комфорт.

Историята започва през далечната 1923г., когато Габриел Шанел среща туида при свое гостуване в Шотландия. Кой да предположи, че именно тази вълнена материя ще се превърне в основа за изработка на първия дамски костюм, чиято горна част, обшита с черен кант, украсена с тежки метални копчета върху симетричните външни джобове, ще се окаже световен бестселър за десетилетия напред. Самата дизайнерка споделя тогава: „Костюмът на Chanel е направен за жени, които се движат. Аз разбирам жената и искам тя да  се чувства удобно, и напълно женствена, дори когато кара кола.“Не след дълго се появява иконичният жакет от туид, чиято уникална структура и изработка го превръща в една от най-забележителните дрехи на нашето време. В годините напред Габриел Шанел непрекъснато подобрява кройката. Целта й? Да бъде максимално гъвкава и опростена. Правите ръкави без подплънки на раменете, гарантиращи перфектна свобода на движенията, са част от успешната формула. Подплатата от жарсе или коприна е зашита с такава прилежност, че дрехата изглежда еднакво добре както отвън, така и отвътре. Нещо, по което оригиналната дреха може да се различи от милионите й копия през годините.

Пришитата верига, която следва долната част на сакото, както и джобовете, поставени удобно за женските ръце, допълват красотата на дрехата. Същото може да кажем и за плетеницата, подчертаваща контурите й в края на ръкавите и по ръбовете на джобовете. Всеки сезон нейният вид се транформира от кантове с ресни, които изглеждат като недовършени до плетеници от рипсени памучни платове.

През 60-те години Джаки Кенеди, една от най-елегантните първи дами,  често може да бъде видяна с красиви модели в пастелени нюанси. Според някои твърдения, моделите, които тя носи са фалшификати -ушити действително с материали от модната къща, но от друг дизайнер. Независимо от съмненията около оригиналността, Първата дама популяризира емблематичното сако - еталон за класа и стил. Същото правят и още ред именити красавици като Бриджит Бардо, Роми Шнайдер и Грейс Кели. Днес звезди като Сара Джесика Паркър, Карин Ройтфелд, Наталия Водянова, Ума Търман, Ванеса Паради и френската актриса Ана Муглали която играе Коко в лентата “ Коко Шанел и Игор Стравински” не се разделят със своето малко черно сако.

Заемайки мястото на великата Коко Шанел през 1983г., Карл Лагерфелд продължава успеха на сакото, дообогатявайки функциите на дрехата, която в наши дни свободно може да се съчетава с джинси и маратонки. Карл прави кройката по-вталена в ръкавите и в раменете, освен това обожава да играе с орнаментиката - резултатът идва в триизмерни възели и редове перлени украшения.  С времето комбинациите и материалите се оказват предизвикателство за въображението на дизайнера, а нестихващият интерес към нова визия държи кройката на върха в модните класации и до днес.

„Има няколко неща, които няма да бъдат никога извън мода - джинсите, бялата тениска и сакото на CHANEL“, казва самия Лагерфелд.

На снимките в галерия: Mоделите Кендал Дженър и Лара Стоун в нова версия на иконичната кройка; Дизайнерът Карл Лагерфелд и моделът Алис Делал във вечерта на последния Metiers D’Art спектакъл в Залцбург, Австрия; Модели от последната колекцията Metiers D’Art;
Текст: Янислава Янева


Grazia Chic Days в Сердика Центърпродължават и този уикенд...още>>

Моден уикендв Сердика Център...още>>

Запазете вечерта за H&MВреме е за #HMBalmaination...още>>

The camel coat- Кройка без граници...още>>

Модни повелители- блогове за милиони...още>>

Чифт удобство -Джинсите, които обичаме...още>>

Debenhams <3 дънките, а вие?Само до 16 февруари...още>>

Цветна зима! от Carnival Kids...още>>

В името на палтотозимния гардероб и колекцията Il mio cappotto на Max&Co...още>>

Новата елегантностТази есен жената Маrc Cain е облечена в страстни цветове...още>>

Хитове на месецаТриумфално завръщане...още>>

Всеки детайл е от значение За хората, които знаят...още>>

Всеки детайл е от значение За хората, които знаят...още>>