Сезонът на спомените
- Звездните мемоари
Предколедната книжна треска винаги е била сезонът на автобиорафиите и мемоарите, коментират познавачи от бранша. Точно затова големите издатели започват за планират рекламните кампании на най-интересните си заглавия в този жанр с няколко месеца преднина. И въпреки че сезони в продажбата на литература няма, всички за категорични, че книги се купуват най-много преди Коледа и празника на св. Валентин. И тъй като в голяма част от съдържанието на петте любими на GRAZIA книги в тази посока силната любов отстъпва предния план на горчиви и драматични спомени, издателите са преценили те да се появят на книжния пазар в навечерието на Коледа. Необходима терапия, вендета или пропуск в света на богатите и красиви почитатели на dolce vita, жените, които се осмелиха да преговорят миналото си, са италианската аристократка Марела Анели, актрисите София Лорен, Брук Шийлдс и Анджелика Хюстън и модният дизайнер Даян фон Фюрстенберг. Ще ви ги покажем в поредица от статии, чиито старт даваме с историята на Марела Анели.

Вдовицата на един от най-прочутите италиански бизнесмени - създателят на автомобилната компания FIAt Джани Анели - Марела, посвещава автобиографията си “Последният лебед” (издателство Rizzoli) на своята внучка Джиневра Елкан. С помощта на журналистката Марела Карачиоло Киа (която е нейна племенница), жената, която винаги е била синоним за класа, благородство и невероятно търпение (най-вече по отношение на безкрайните любовни афери на покойния си вече съпруг Джани Анели), отваря вратите на пет от домовете на фамилията, пръснати в различни краища на света. Ню Йорк, Париж, Торино, Милано и Мароко. “Последният лебед” е комбинация от спомените на Марела Анели и представянето, досущ като в интериорно списание, на истинските съкровища в живота й - луксозните палати, в които и досега продължава да посреща внуците и правнуците си. И въпреки че прякорът Лебеда й дава не който и да е, а прочутият американски фотограф Ричард Аведън, “лебед” е нарицателното име, с което друг звезден герой в книгата - американският писател Труман Капоти, нарича всички свои известни приятели. “Труман създаваше впечатлението, че всеки един от нас е с уникално присъствие в неговия живот, докато в един момент не разбрахме, че в света на Капоти всички сме еднакви”, споделя в автобиографията си Марела Анели. Не крие, че голямото й разочарование редом с изневерите на съпруга й Джани Анели е способността на Капоти да създава усещане за ексклузивност на приятелството, а после да го свежда до буквализма на “звездно тефтерче с богати приятели, с които сякаш окичваше ежедневието си”. Родена като принцесата на Неапол Ма- рела Карачиоло ди Кастането, тя прави официалната крачка в света на висшето общество като Марела Анели в далечната 1953-а, когато се врича във вярност на най-успешния италиански бизнесмен Джани Анели. И докато за Анели Марела е голямата перла в индустриалната му корона, животът на принцесата следва рутината на съпружеския живот до мига, в който не получава покана от свой близък приятел - фотографа Ъруин Блуменфелд, да сътрудничи на списание Vogue. Благодарение на контактите и срещите покрай проектите за модното издание Марела Анели работи с най-известните архитекти от онова време, което й дава възможност да ангажира като интериорни дизайнери на любимите си къщи и апартаменти най-големите легенди в бранша.

Италианският интериорен дизайнер Ренцо Монджардино е автор на проекта за обзавеждането на апартамента на семейство Анели в Ню Йорк, върху който работи със своя млад асистент Питър Марино (днес един от най-прочутите интериорни дизайнери, който работи ексклузивно с Chanel, Louis Vuitton и Карл Лагерфелд). Звездата на италианската архитектура Гае Ауленти е автор на интериорния проект на апартамента й в Милано и къщата в Маракеш. Отворила вратите на прекрасните домове на семейство Анели, принцесата на Неапол щедро отваря и кутията със спомени, за да сподели красотата на така типичния стил за Анели - dolce vitа, и горчивината от многобройните разочарования, сред които е и Труман Капоти.

Очаквайте спомените на София Лорен описани във “Вчера, днес и утре”...
Teкст: Тита Найденова
Фотография: PR, Styleintl.com, nytimes.com;


Жена на годината 2018Ето ги победителките...още>>

EVA на 20!Честит рожден ден...още>>

Ти си уникаленТи си 1от50...още>>

Унисекс ароматите Тренд в света на парфюмите...още>>

Подкрепете REFAN за приза "Любима марка...още>>

SUN CARE PERFECTION от REFAN...още>>

Аромати на ценителиREFAN TEMPTATION BLEND...още>>

Музикалният бунт Петя Алекса срещу фалша...още>>

REFAN с приз конкурентен и ефективен бизнес...още>>

FOREVER 21 представяколекцията KENDALL + KYLIE...още>>

Събуди кожата сиСъс серията Youthful Perfection ...още>>

СПЕКТАКЛИ НА ТЕАТЪР АЗАРЯН С ДВЕ НОМИНАЦИИ ЗА АСКЕЕР...още>>

Полет в изкуството ...още>>