Нов живот за дрехите
 от Мариета Ценова
Познавате я като едно от основните лица на българската (и не само) модна сцена. За всички, които си мислят, че творческият й път започва от списание "Егоист", ще кажа само, че това не е точната истина, защото Мариета прави първите си стъпки години преди това в "мъгливия" за много българи от онова време Париж. 
 
Заедно с Емилиан Събев (също стилист в "Егоист" от средата и края на 90-те) са сред малкото избрани зрители на първите прояви на много обещаващи млади дизайнери (в това число Галиано) във френската столица, и са сред първите българи изобщо вкусвали в онези години мода по оригинална рецепта. Може би и затова след завръщането им "оригиналността" остава част от запазената им марка, а гладните за мода и все още с широко затворени очи потребители в България съвсем заслужено ги избират за свои водачи в иначе девствения лабиринт на тогавашните родни модни среди. 
 
Но акцент на този материал, са не те като дуо, а известната за мен и за много други хора с необятността на душата си и дълбоките си сини очи Мариета. Преди 20 години наблюдавах как аранжира собственоръчно офиса на частното радио, в което работех. Възхитих се на начина, по който подхождаше към детайлите, на начина по който фините й ръце доизглаждаха несъвършенствата на измислената от нея офисна инсталация. Още тогава знаех, че Мариета е различна. Някак по-истинска от другите. По-търсеща. И винаги намираща красивото около нас. В най-разнообразните му форми. 
 
След края на ерата Егоист, съвсем закономерно може би, Мариета избира за своя следваща дестинация Лондон. Наред с множеството проекти, които движи на Острова, тя се вкопчва и в свой личен блян (както самата тя обича да го нарича). Създава Perfect Day Magazine, което е издание без задължително твърда почва под краката си, защото се прави в движение, по време на полет, по време на почивка, между други проекти, като основно ястие, или просто като десерт, като сън или пък като реалност, която те кара да напуснеш света, който обитаваш и да се пренесеш някъде там: където те очакват най-неочакваните неща, извън обичайните понятия за време и пространство. 
 
Освен списанието Мариета движи още поне няколко успоредни бляна, най-важни от които продължават да бъдат нейните "класически портрети", различни модни и видео проекти, колаборации с  артисти, фотографи, и други творчески умове, авторство на видео клипове и сценични костюми (част от всички изброени неща са на http://www.perfectdaymag.com/), и съвсем не на последно място: дизайн на дрехи от скрап. Последното активира проекта Perfect Day for Remix, което всъщност е дизайнерската колекция на Мариета Ценова за един актуалните в момента second hand брандове в България, достъпни онлайн.
 
 "При мен идва онова, което "цедката" в remix.bg не е допуснала. През ръцете ми преминават около 500 кг дрехи, но в края на този процес аз избирам едва десет. Залагам само на благородните материи, всичко изкуствено отпада. Понякога става въпрос за много малки дефекти. Дупчица от молец, избеляло петно от това, че дрехата вероятно е стояла прекалено дълго време изложена на слънце, дефектен шеф. В някои случаи просто поправям несъвършенството и го връщам на изходна позиция. В други обаче вдъхвам нов живот на дрехата, или просто взимам елемент от нея и създавам около него цял нов "организъм", нова дреха със собствен живот и собствена съдба. Нали знаете, че дрехите имат различна съдба:", така Мариета описва вдъхновението зад работата по колекцията Perfect Day for Remix
 
Perfect Day for Remix е линия за дрехи, базирана в културата "vintage clothing - second hand - recycling". С респект към традициите в модата и производството на тъкани, марката използва като ресурс промишлена продукция с високо качество на материите и дизайна, която има малки дефекти при изработката или от неправилно съхранение. С ре-дизайн eдно палто Burberry може да заживее като красив сукман, яке Moncler - като пола, мъжки пуловер  Pringle - като рокля за парти. Конструкцията на един модел тръгва от даденостите на дрехата и се развива в друго решение. Като цяло в линията са заложени съвременните "fashion" тенденции, но не изключва част от моделите да са подчинени единствено на елегантността на силуета.Всеки модел е единствен и служи най-вече на индивидуалността на притежателя си, особено характерна за новия сезон. 
 
Самата Мариета винаги е била пример за подражание - от жестовете й, които издават възпитание с благороден заряд и необятен интелект, до личния й избор за дрехи, които както самата тя твърди, шие сама. Някак винаги успява да изглежда в тон с времето, без задължително да следва конкретно течение, освен онова  ултимативно течение, носещо личния й подпис. А на въпроса: "Накъде се е запътила модата?", отговаря простичко. "Запътила се е в посока, в която модните течения ще загубят силата си и самата мода ще престане да съществува като такава, защото ще отстъпи място на Дрехата. Дрехата с характер, която ще промени отношението на притежателя си към всичко останало!"
 
Какво хубаво бъдеще, отвъд правилата на индустрията, проповядваща правилото "купувай и изхвърляй". Отвъд усещането за тенденции, налагани не толкова от креативните умове на модните къщи, колкото от финансовите им босове. Отвъд идеята, че всяка нова дреха в гардероба ни води до повече изразходван природен ресурс и до по-ниско заплатен човешки труд. Едно бъдеще, в което да носиш дреха с характер и история ще е повод за неприкрита гордост. А Мариета, както сами ще се съгласите с мен, вече е част от това бъдеще. 
 
Автор: Поля Александрова


Ах, тази Яна! Miss Vendella се включва в GRAZIА shopping night...още>>

Изгря звездаЛупита Нионго пороби Холивуд...още>>

Ярка двойка  в street style модата...още>>

Сара,  стилната Сара...още>>

Момиче  на Бонд...още>>

Костюм на Armani  за сватбата на Джордж Клуни ...още>>

Бельо  от Дита ...още>>

Dolce vitaКатя Леонсио...още>>

Елегантно, Холмс!Новата кампания на МаxMara...още>>

Алесандра АмброзиоНовото лице на Moschino...още>>

Изабела РоселиниЧаст от бранда Bulgari...още>>

Ел МакферсънНа българска земя...още>>

Dolce & GabbanaГрим колекция 2010...още>>