Обувката -
удоволствие или страдание през вековете..
Пантофката на Пепеляшка се оказва ключов момент в съдбата на героинята от едноименната приказка на Шарл Перо, а в актуалната изложба на лондонския музей Victoria&Albert си е направо с ранг главен персонаж.

Над 200 чифта обувки от различни времена са включени в колекцията на експозицията „Обувката - удоволствие или страдание“, която представя, както шедьоври на дизайнери като Кристиан Лабутен и Вивиан Уестууд, така и запазени в отличен вид обувки и пантофки от кралско време във Франция, Англия, Китай, Италия, Индия.

Най-древният експонат в колекцията, която се връща около 2000 години назад във времето, са сандали от Древен Египет, показвани в дигитален формат, по скица, вдъхновена от намерени отпечатъци. Векове по-късно, в днешно време обувките са част от бляскавия стайлинг на звездите. Сара Джесика Паркър и Дафне Гинес са малка част от модните икони, за които обувката е не само фешън аксесоар или допълнение към облеклото, а истински моден герой.Подобно на пантофката на Пепеляшка. В експозицията са включени прочутите червени балетни пантофки, създадени специално за Мойра Шиърър - актрисата от филма „Червените обувки“, създаден в далечната 1948-а. Култови модели - обувки на прочути дизайнери като Маноло Бланик, Кристиан Лабутен, Джими Чу и Миуча Прада, са част от изложбата.

Кураторът на мащабната експозиция Хелън Персон разказва пред Grazia: “Обувките, включени в изложбата, са като произведения на изкуството и по нищо не отстъпват на красивите скулптури, разположени в основните зали на музея Victoria&Albert. Като екип водещата ни посока в избора на обувки бе те да имат персоналност и да разказват истории“. Разположена на два етажа, експозицията обединява запазени през вековете обувки от Индия, култовите платформи на Вивиан Уестууд, които топмоделът Наоми Кембъл разхожда пред публика през 1993-а, прочутите обувки "Помпадур", създадени за едно от дефилетата на покойния Алекзандър Маккуин, както и свежото попълнение в модната индустрия на Острова - София Уебстър. Интересен акцент в изложбата са обувките, създадени по скица на архитектката Заха Хадид, които напомнят силно за нейните футуристични архитектурни решения. 
 
Изложбата може да се види от 13 юни до 31 януари 2015 в лондонския музей Victoria&Albert.
 
Текст: Тита Найденова
 


В света на Музейкос Весела Герчева...още>>

Bedroom Beachоткрива летния сезон...още>>

За любовта към животаи окриляващата помощ...още>>

Bedroom Premium Clubочарова Били Зейн и Стивън Дорф...още>>

Академия за Родителие тази събота и неделя...още>>

Връчиха годишните наградина Фондация „Св. Иван Рилски”...още>>

Градски персонажи...още>>

Да оставим следи III- за бъдещето на децата...още>>

Върнати усмивки...още>>

Изкушение за сетиватав BESO Bar & Dinner...още>>

Честит 10-и рожден ден GRAZIA!....още>>

Благородната каузана спорта...още>>

„Рефан” със 100-тенмагазин в България...още>>