В тoпформа
с балет, скуош, тенис или йога..
В забързаното ежедневие малцина успяват да отделят нужното време, за да поддържат тялото си в желаните пропорции, но това, трябва да признаем, не е мисия невъзможна. Ето защо решихме да ви срещнем с няколко очарователни дами, които са открили разковничето по отношение на добрата форма и високия жизнен тонус.
 
 
Балет
доц. д-р. Андроника Мaртонова, специалист по азиатско кино и визуална култура на Азия, Институт за изследване на изкуствата – БАН
"Лиричността на Шопен ме успокоява – кара ме да изхвърля негативите и ме подготвя за прераждане. Станката ме вглъбява: сякаш някой трансцедентално търси с фенерче душата ми, а пък аз не подозирам колко нужда имам от тая светлина. Не, имам нужда от прожектор! Плие, тандю, фондю, релеве, сутеню... - част от основните движения в класическия балетен екзерсиз. Вир вода съм. Влизам си в тялото. И продължавам далеч от станката. Приближавам се до сливането с танца. Чайковски съживява едно друго, по- ефирно Аз, което прецизно обгрижвам
при пируетитe. Малко скоци и „обувайте палците!” - любимата ми реплика на педагога. Пълен екстаз! Ей така преживявам един урок по класически балет. Махам си главата. Не че не трябва да мислиш по това време, напротив. В екзерсиза съм взимала важни решения на проблеми, които са ме тровили. Занимавам се с класика от 2 години и половина, с прекъсвания заради работохолизма. Посещавам школата на г-жа Цветанка Петкова, която е балерина от Националната опера и хореограф на националния младежки отбор по художествена гимнастика. В балета всичко става бавно, затова учи на търпение и дисциплина. А и няма закъде да се бърза – не ме чака кастинг в Болшой театър. Ефектите от балета са поразителни. Когато започнах, бях суперзле. След дълго застояване пред компютъра кръстът ме болеше, мускулатурата бе скъсена, не можех да се наведа и обуя. Но гъвкавостта се върна. Винаги можеш да започнеш с класическия танц като хоби, независимо от възрастта. На моменти ми е леко трудно да работя в трупа заради тежкия ми индивидуализъм, но се преодолявам. Най-важното е, че с балета се чувстваш красив. А когато душата ти танцува, нищо друго няма значение."
 

Скуош
Маринела Златанова, управител на Sofia Squash Cent
"Скуошът е дълго търсен от мен спорт. Мога да изтъкна редица причини, поради които избрах точно него... Той е изключително интензивен. Зарежда с енергия и изисква 100% концентрация и координация. Скуошът действа антистресово на организма, подобрява кръвообращението и дишането и засилва метаболизма. Дава ми възможност да се срещам и да опознавам различни хора, изграждайки сплотено клубно общество. Всеки път, когато влизам в корта, забравям за изпълненото с динамика и напрежение ежедневие и се отдавам на игра, изпълнена с много движение и емоция."

Тенис
Радмила Николова, треньор по тенис
"Тренирам тенис на корт от съвсем малка. Правилата са лесни и достъп- ни, дори за човек, който тепърва се докосва до магията на този спорт. Истината е, че както при всяка друга активност с постоянство и упоритост могат да се постигнат изключително добри резултати. Предимствата на тениса са освобождаването на напрежението, приятните емоции на корта и физическото натоварване, което поддържа формата на тялото и добрия тонус. Тенисът предоставя отлична възможност за нови срещи и добри запознанства, вълнуващи двубои и удовлетворяващи резултати."
 

Въздушна йога 
Любомила Стойкова, бранд мениджър
"Занимавам се с йога от четири години, но едва наскоро открих въздушната йога. Още след първия допир до люлката усетих, че това е перфектният начин не само да раздвижа тялото си, но и да се докосна поне за малко до усещането за свобода, за летене. Във въздушната йога съществува елемент на преодоляване на страховете, който добавя допълнителна сила на изживяването. Опитвам се да не пропускам седмица, без да посетя йога практика. Колкото и уморена и изнервена да вляза в залата, винаги излизам освежена и в добро настроение. И това не е само, защото тялото ми е приятно раздвижено и умът ми е успокоен, а и защото съм имала възможност да „полетя сред ято готини хора“ и да се заредя с положителна енергия."
 

Суровоядство
Павла Отова, основател на сладкарница “Кукумявка” 
"Смятам, че трябва да пазим и уважаваме тялото си. Ако животът ни кара да се чувстваме щастливи, „живите” продукти също биха накарали тялото ни да ликува. Това е в материален и духовен план за мен суровоядството. Суровата храна е „жива храна”, или поне в повечето си разновидности. Консумирайки достатъчно такава, няма нужда да взимаме витамини под форма на хапчета. Това е храна, която приготвена правилно, съдържа в себе си голям процент от храносмилателните ензими, нужни за лесното и бързо храносмилане – облекчава работата на жлезите с вътрешна секреция и всички органи, които се грижат за усвояването й. По - хубавото в случая е, че суровоядството е сравнително непознато и дава поле за експерименти и творчество. Колкото повече такива неща приготвяш за себе си и околните, толкова повече възможности имаш да разнообразяваш менюто си. Чувстваш се добре, подминават те вируси, не страдаш от недоспиване, издържаш на интензивна работа, дори мислите ти стават чисти като храната, а и като цяло не се налага да спазваш диети, за да поддържаш желаните килограми."
 
Фотография: Лиляна Караджова, Дени Кирилова


Професия детегледачкаперфектният заместник-родител...още>>

Идеи които променят светадве истории със световен оттенък...още>>

Идеи които променят светаПредставяме ви две изключителни българки...още>>

Любов в три посокиБог е любов във всяка култура и във всяка религия...още>>

Предстартова треска преждевременните раждания в България, Европа и...още>>

Let’s talkabout sex...още>>

Пътеводител намодерния стопаджия...още>>

Летни намаленияот adidas...още>>

Улови си подарък!Ела в The Mall и хвани златната рибка...още>>

Устойчив дизайнеко материалите...още>>

Живот на колелаТой невинаги е скоростен...още>>

Сън за щастиебитката за обич...още>>

Мъж под наемПерфектният мъж е на един клик разстояние...още>>