Четири успешни дами
в разговор за града на бъдещето
Дъждовните дни винаги са били предпоставка за дълги разговори в приятна обстановка. Когато и компанията е подбрана, се получава истинска хармония от разменени мнения, идеи и вдъхновения. Aктуална тема, каквато е бъдещето на града, винаги е притегателна точка за хора с въображение и в този смисъл ние от GRAZIA не се поколебахме да потърсим компанията на четири успели дами, които да споделят мислите си по отношение на пространството, което обитават – лично, работно и в мечтите си. 
 
Срещнахме се с Евелина Иванова, собственик и управител на VDG (Vandergeeten Bulgaria), Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, Илонка Горанова, собственик и управител на частна детска градина и ясла „Доверие”, и Женя Гуцова, управляващ директор на MediaCom Bulgaria, в уютната обстановка на ресторант La Casa в центъра на София, за да си поговорим за София като град на бъдещето, за това, какво според тях представлява перфектната градска среда и кои горещи градски точки имат нужда от подобрение и устойчиво развитие. Разменихме мнения относно съвместимостта на високите технологии и традициите, на виртуалния свят и природата. Поговорихме си за тенденциите в комуникациите, размяната на парични средства, както и за ролята на жената в града на бъдещето.
 

Огъня на комуникацията поддържаха модераторът на дискусията – заместник главният редактор на списание Forbes – Веселин Димитров и главният редактор на списание GRAZIA - Поля Александрова. Според него един от основните проблеми на града като цяло е бавната скорост, с която управниците му се отварят за новите неща – в частност новите технологии, които водят до облекчаване начина на живот на гражданите като цяло. В процеса на разговора четирите дами участнички в дискусията се обединиха именно около тази тема.
 
Разговорът, разбира се, започна с винаги актуалната тема за парковите пространства. Дамите отчетоха вече постигнатите неща в съществуващите паркове, както и дадоха одобрението си на плановете за бъдещи подобрения, предложени от общината. Изразиха съмнение относно ефективността на проектите, свързани с инфраструктурата, и по-точно с възможностите за безопасно придвижване до и около парковите пространства и генерално в града. Заявиха, че преустройствата на парковете са пряко свързани с възможността за ефективен достъп до тях на хора от всички видове социални групи. Споделиха критика към лошата поддръжка на вече съществуващите неща, в частност детските площадки – тъй като повечето от тях бързо се превръщат в негодни за използване открити пространства, застрашаващи сигурността на децата и на техните родители.
 

Докато дамите опитваха от изящно поднесена храна, която сами си бяха избрали от прецизното меню на La Casa, темата на разговор бавно смени посоката си, акостирайки логично в полето на високите технологии и как те биха могли да бъдат използвани в посока улесняване начина на живот в града. Красимира Райчева от Visa Европа (на снимката горе, в ляво) сподели пример от Лондон, където с помощта на кредитната карта, с която пазаруваш в магазина, може да си купиш и билети за градския транспорт, да се возиш цял ден в посоките, които са ти важни и необходими, а в края на деня специална технология ще изчисли най-оптималната тарифа за ползвания от теб маршрут. „Тази технология съществува вече и в България, но е необходимо намеса от страна на общината, за да може тя да бъде внедрена по правилния начин. Всичко, което касае ползването на градски транспорт, може да бъде електронизирано. Убедена съм, че това рано или късно ще се случи. Хората се страхуват, че електронизацията ще замени човешкия фактор, но аз съм на мнение, че този човешки фактор просто може да бъде пренасочен към области, в които ще е много по-необходим. Но всичко това е процес и е необходима визия, за да бъде той доведен до успешен край. Стига да се мисли в перспектива!”, категорична е г-жа Райчева.
 
Дамите бяха категорчни, че е необходимо промяна на мисленето, и то сред представителите на по-старото поколение. „Преди години в общините въведоха постерминали за плащане – сподели Евелина Иванова от Vandergeeten Bulgaria (на снимката горе, в дясно). – Това, което се случи, беше невероятно – служителите просто скриха постерминалите под бюрата, спирайки достъпа на гражданите до тях. Или в най-добрия случай – пращаха хората към гише на банка, където да извършат плащанията си, срещу съответната такса, разбира се.” Именно затова и дамите се обединиха около идеята за по-ефективното участие на младото поколение в процесите по промяна на градското мислене. „За съжаление, на новото поколение не се обръща достатъчно внимание – сподели Жени Гуцова от MediaCom Bulgaria - Важно е да се помисли за атрактивни начини за привличане на вниманието им към тези процеси.”
 

„Поколението, което расте, ще оправдае очакванията ни – категорична беше от своя страна Илонка Горанова (на снимката горе) от частна детска градина „Доверие”. – Стига да успеем да ги задържим в България, те ще ни изненадат с големи неща. Важно е отношението към високите технологии и към боравенето с парични средства, както и иновативното мислене, и ползването чужди езици да се възпитава още от най-ранна детска възраст редом с традиционните игри и занимания.” Г-жа Горанова разказа за новите методи, по които тя възпитава децата, поверени на грижите й, както и за младия екип, с който разполага. „При мен работят седем млади учители – това в процентно отношение е много повече, от което и да е друго заведение за ранно, начално или средно образование. Задържам ги в екипа си с отношение, добро заплащане и с възможност за развитие.”
 


Жени Гуцова (на снимката в ляво) допълни, че външната и вътрешната архитектура и доброто им поддържане са в основата на възпитанието на добрия вкус и чувство за естетика у младото поколение. „Това, че София изглежда като град без ясна архитектурна концепция и е на вид хаотичен и нелогичен, не е проблем. Важно е нещата да бъдат поддържани. Вземете за пример един град като Тирана. Когато навремето кметът на града реши да боядиса всичките сгради в различни цветове, целият свят разбра за това. Необходим ни е кмет с подобна визия. Някой, който не се страхува да експериментира с идеи, концепции и цветове!” Дамите обсъдиха и възможност за среща между представителите на различни поколения под формата на събития на открито. „Изкуството обединява хора от всички възрасти – заяви Жени Гуцова. – А фестивалите на открито, без входна такса, увеличават възможността за общуване между различните поколения.” „Същото важи и за кулинарните фестивали – допълни Евелина Иванова. – Пример за това е Октобер фест в Мюнхен, който е фестивал с традиции, популярен по цял свят, и събира на едно място хора от различни възрасти и национални принадлежности. Аз например бих искала да имам и сигурен достъп до спортни събития – примерно на големи стадиони, където да отида с цялото си семейство и да не се притеснявам, че тълпата ще ни отнесе.”
 
Последното отведе разговора в посока безопасността на града като цяло. „Бих искала да живея в една по-сигурна среда– продължи Евелина Иванова. – Да не се притеснявам, че докато спя, някой ще влезе в дома ми и ще отнесе скъпи за мен и семейството ми неща. Да не се притеснявам къде паркирам колата си. Да се сливам с хората, без да се тревожа за физическата си сигурност.”
 
В края на разговора поговорихме за ролята на жената в бъдещето на града. Всички дами, присъстващи на обяда дискусия, се съгласиха, че онова, в което жените са най-силни, са социалните дейности и най-вече благотворителността. Г-жа Горанова сподели своя опит като благотворител с 15-годишен стаж, като подчерта усилията, които тя лично, с помощта на родителите на децата, за които се грижи, е направила в полза на деца в неравностойно положение. Жени Гуцова пък даде пример със световни личности като Кристи Търлингтън например и нейната фондация в полза на майките по света и подобряване на грижата за бременните жени – Every Mother Counts, споделяйки, че е важно повече публични личности да застават зад подобни проекти, за да стимулират и останалите хора да правят това. 

 


Майко мила! Разговор с Елисавета и Красимира ...още>>

Клиниката Lucky Huntс нов сертификат...още>>

Тайфуни с нежни именаЧаст II...още>>

Тайфуни с нежни именаняколко момичета, които живеят с вятъра...още>>

Новата кралица Кардашиянгрозното пате на арменския клан...още>>

Закуска за шампионис Екатерина Карабашева...още>>

Константина Живовас покана за среща...още>>

Гласуването продължава....Кои са вашите фаворити?...още>>

В света на: Диляна Георгиева...още>>

Животът е един от най-сложните! -  Част V...още>>

Животът е един от най-сложните!  Част IV...още>>

В света на: Ивелина от Frichic...още>>

Отново най-добрите„Жена на годината“ 2014...още>>