"Животът е един от най-сложните!"-
Част XII 
Ноеври 2015-та

Между двайсет и трийсет, годините минаваха доста бързо. Между трийсет и четирийсет – като часове, след четирийсет като мигове. През 2013-та един след друг си отидоха родителите на Марина. Тя се премести с Васил в жилището на майка си и баща си на „Цар Симеон”, а Лиляна, и Борис останаха в апартамента на Спас. Васил се държеше странно. Изчезваше за дни, а после се връщаше нервен и изглеждащ като виновно куче. Марина беше решила да не му задава никакви въпроси. Ако е влюбен, все пак той беше едва на трийсет, нека си реши дали да остане с нея.
В късната есен с голямо закъснение щяха да се събират да отпразнуват трийсет и пет години от завършване на гимназията. Няколко пъти от края на май датата се местеше, но накрая решиха да е малко преди Коледа, защото тогава щяха да се върнат Джани и Шели. Срещата се очертаваше направо грандиозна. Трите класа завършили през 1985 се събираха в голям, излишно луксозен, ресторант.

Сутринта Марина се събуди от позвъняването на дъщеря й Лиляна. Тя й каза, че трябва да се видят, а също, че ще й съобщи нещо ужасно неприятно. Уговориха се да пият кафе следобед, малко преди сбирката на училището. Марина се появи в кафенето, притеснена, половин час преди срещата. През прозореца видя как по улицата вървяха Лиляна и Васил. На ъгъла спряха, говориха нещо напрегнато, после се целунаха... Светът й се сгромоляса!

Марина влезе в ресторанта, където беше срещата на гимназията. Насочи се към залата, в която трябваше да е партито. Влезе. Видя някакви непознати дъртаци. Трябва да съм сбъркала – помисли си и тръгна към съседната, когато чу познат глас:
- Марина, къде хукна? Чакаме те...

Обърна се и видя Цайса. Надебелял и побелял. Нарочно седна на маса, на която нямаше никой от класа й. До нея седеше непознат, посребрен мъж, който обаче изглеждаше доста 
по-млад от съучениците й. Тъкмо смяташе да се запознае, когато той й каза:
- Давид. От „А” клас. Сигурно не ме помниш...
- Помня един Давид, но той беше доста по-различен... 
По-нисък и червенокос – притесни се Марина. 
Давид се засмя. 
- Знаеш ли този виц? – продължи с хитричка усмивка: 
- „Здравей, Гошо. Ти беше висок и кльощав, а сега си 
нисък и дебел. 
- Аз не съм Гошо. 
- Гошо, ти беше мургав и къдрав, а сега си блед и 
плешив... 
- Аз не съм Гошо. 
- Гошо, Гошо, значи и името си, си сменил?!”. 

Минути по-късно Марина разказваше на съученика си от „А” клас неща, които би премълчала пред най-добрите си приятелки. И това беше не под въздействието на алкохола, защото не беше изпила дори и една малка ракия:
- Лиляна, дъщеря ми, каза: „Майко, аз направих нещо непростимо. Твоят мъж е мой любим!”.
След като изслуша края на развълнувания разказ на Марина, от който се разбираше, че дъщеря й е бременна от нейния партньор, Давид я попита:
- Какво мислиш?
- Какво мисля, или какво ще направя?
- И двете...
- Мисля, че... Те имат право на щастие. И никога не бих попречила на дъщеря си. Той също ми е много скъп... Обичам ги и двамата и ще се радвам да бъда баба на детето им!.. 
- Поздравявам те за решението. – каза Давид и чукна 
чашката си в нейната.
- Въобще не знам как ми хрумна да разкажа точно на теб...
- Психиатър съм, но имам и частна практика като психоаналитик. Може би си усетила интуитивно, че съм този, който трябва да те изслуша. 
Когато купонът свърши, двамата размениха телефоните си.
 
Декември 2015-та

Марина отново заживя заедно със сина си, за да оставят бъдещите майка и баща да подготвят жилището за бебето. Много пъти й се искаше да звънне на психиатъра – психоаналитик, но не го правеше. Той също не се обаждаше. Пък и защо? Едва се помнеха от преди трийсет години. Една вечер гледаше по телевизията предаване за начинаещи романисти. Една от задачите им беше да представят романа си в рамките на минута на издател, докато се изкачват с асансьор. Издателят в асансьора беше Давид. Представиха го като Давид Барух. Значи ме е излъгал, помисли си Марина. Или просто се е пошегувал, че е психиатър и психоаналитик. Чудеше се защо толкова я интересува този мъж. Наистина повечето от красавците в гимназията се бяха превърнали в шкембести побелели, или плешиви чичковци. Имаше и няколко, които приличаха на лелки. Лицата им бяха станали като на застаряващи жени, а Давид, който беше такъв невзрачен червенокоско навремето, изглеждаше като Холивудска звезда и поне с десет години по-млад от „чичковците” и „лелките”. Звънна й непознат номер. Когато вдигна – позна гласа му. Беше изтрила номера му, когато се ядосваше на себе си, че чака обаждането му. Той искаше да се срещнат на следващия ден. 

Давид седеше на масата в Чешкия клуб. В сако от туид и кадифени панталони. Пред него имаше чаша уиски. Марина дойде, той стана и задържа стола й.
- Аз работя само неща, които ми доставят удоволствие. – каза й и продължи: 
- Психиатрията и психоанализата са ми повече хоби, отколкото професия. От няколко години имам, обаче и още едно – издател на книги. Обичам да чета и да предлагам на хората, най-добрите и нови автори. Гледах филма ти и всичките ти сериали. Имам предложение. Роман. Но такъв, който първо да се снима на сериал. Давам ти година и половина да го напишеш. Ще те финансирам авансово. Не ми отговаряй веднага. Помисли си.
- Приемам. – каза твърдо Марина. – Това е нещо, за което 
само съм мечтала. Но имам две идеи, които са малко шантави. Първата: Всичките сериали, които съм писала са по моя идея и съм подписала договори за авторските права. Сюжет – в който да забъркам най-интересните образи от сериалите си. 
- Това е страхотно! А втората идея?
- Да те поканя на вечеря, още днес...
- Приемам и двете! 
Давид бързо погледна нещо в телефона си.
- Каниш ме във Виена! Най-Коледния град в света. На греяно вино и вурстчета. Ще резервираме билети за полет след час и половина. 
 
Коледа – 2015-та

На Коледа бяха заедно. Марина и Давид, Лиляна, и Васил, и Борис и новото му гадже. 
- Хрумна ми заглавието на романа – сериал. – каза Марина 
на Давид, докато палеше свещите на елхата.
- Да чуем?..
- „Животът е един от най-сложните”!
  
             
 
 
Текст: Симон Шварц
Илюстрация: Еди Шварц
 


Подкрепете REFAN за приза "Любима марка...още>>

SUN CARE PERFECTION от REFAN...още>>

Аромати на ценителиREFAN TEMPTATION BLEND...още>>

Музикалният бунт Петя Алекса срещу фалша...още>>

REFAN с приз конкурентен и ефективен бизнес...още>>

FOREVER 21 представяколекцията KENDALL + KYLIE...още>>

Събуди кожата сиСъс серията Youthful Perfection ...още>>

СПЕКТАКЛИ НА ТЕАТЪР АЗАРЯН С ДВЕ НОМИНАЦИИ ЗА АСКЕЕР...още>>

Полет в изкуството ...още>>

Лицето на REFANснима с гримьорката на Серена Уилямс ...още>>

REFAN генерален спонсор На националния крос Стефан Попов...още>>

Мис София 2018Младост, красота и ароматни подаръци...още>>

Приятно ми е, Ивагостува на Театър Азарян...още>>