Елена Петрова
Жената, която не се страхува от високото

Пие билков чай и излъчва спокойствие и онази вътрешна светлина, която притежават само хората, сключили мир със себе си. Открили важен отговор. Обикновено точно те са магнит за околните. Очарованието, но и уловката, при Елена е, че тази хармония в никакъв случай не означава, че е опитомила сърцето си. Тупти, вълнува се, бълбука, отглежда лудостта в себе си като красиво, рядко цвете, емоциите й я карат да работи със страст и се доверява на инстинктите си за посоката. Ученик е в собствения си живот и е нетърпима към баналното, към стереотипите. И майка – от онези, готови да пожертват всичко за децата си.

За какво си мислиш напоследък, Елена?
За неочакваните неща, които ме връхлитат. Когато си помисля, че почти знам как ще се подредят следващите 3-4-5 години (по-далече не смея да мисля) и всичко се преобръща. Животът ми показва, че имам още много да уча. Напоследък си мислех, че съм се успокоила, че нищо не може да ме събори емоционално, да ме развълнува, както положително така и отрицателно. И внезапно – случва се нещо и преобръща живота ми, цялото статукво. Ето, сега сериалът (“Ние, нашите и вашите”) е такова нещо. Почти веднага, щом получих предложението, казах „да“ и започнахме да действаме – преди не ми се е случвало по този начин. Винаги има едно изчакване, дълги кастинги. Но е хубаво, защото ако спреш да се изненадваш, умираш.

Пожела ли си я тази изненада? Правиш ли си резолюции, в началото на годината например?
Не съм по равносметките. По-скоро търся начини да се развивам като личност, постоянно. Търся начин да ставам по добра във всичко което правя – и като актриса, но и като партньор, като приятел.

След толкова роли и опит на сцената и екран как поддържаш творческото си любопитство живо? Кое те предпазва от влизането в рутина, от изхабяването?
Имам запазаена една детска наивност, която ми помага. ДНК е, така съм се родила. Каквито и удари да получавам в живота, да падам и ставам, успявам да запазя това детско удивление в себе си. Но за актьора всички крайни емоционални състояния са полезен багаж. Дори и най-депресивните, най-крайните, са капитал, с който той работи. И този капитал може да се активира точно тогава, когато е необходим, и да помогне в работата. Сега играем една пиеса с Иван Радовев в Театър Българска Армия -Жан и Беатрис” и ми се наложи, без да искам, да извядя емоции, които преживях преди година-година и половина. Те стояха заключени в мен и просто трябваше нещо да натисне бутона..

А човешкостта? Какво съхранява човешкото? Знаеш, лесно е животът да те пречупи понякога, да ти мине отгоре?
Въпрос на характер. В един момент абсолютно нищо не те спасява, трябва да достигнеш до дъното, за да изплуваш, до онази екстремна точка, от която животът те кара да продължиш отново. Не става наполовина. Аз не съм човек на половинките, смятам, че, ако нещо не те е довърщило напълно, не може отново да се изградиш като човек. Всяко такова изграждане – да се създадеш сам отново, е това съхранение на човешкото, за което ме питаш.

Мислиш ли, че се променяме фундаментално?
Не, Хората не се променят. Осъзнават някакви неща, успяват да контролират други, но не се променят. Усетих неща, които искам да контролирам в себе си и донакъде успявам, но при мен това много зависи от провокацията отсреща - ако говорим за любовта, един човек любов не прави, винаги е нужен партньор. Ако той е на нивото, на което ти желаеш и го провокираш да бъде, не се налага да го променяш.Интервю: Владимира Николова
Фотография: Ивомир Пешов

Прочетете цялото интервю на страниците на сп.GraziaОпитай с Инаурок по сбъдване на мечти...още>>

Красива безкрайностКристина Несторова...още>>

Никол в света на телевизията винаги си мисля, че мога да свърша нещо и по-добре...още>>

Къде е ЕВА?всички се питат къде е Маги...още>>

Станимира Колевапред GRAZIA...още>>

Blonde ambitionИва Янкулова...още>>

Момичетопорасна...още>>

Габи100% истинска...още>>

Скорост 2012Ивет Лалова...още>>

Ах, тази Викимного добра в киното...още>>

Front RowFollow The Step...още>>

Една влюбена женаЖана разбира от щастие...още>>

Хубавата ДжияДжия Лазарова разбива на пух и прах клишетата...още>>