Снежана Макавеева
Скоростта й отива
 Момиче с характер. Женствена до безобразие, неопитомена, с ясна гражданска позиция. Не се страхува да казва каквото мисли. Снежана е особена порода човек – не се разкрива пред всеки, не се опитва да бъде ненужно мила. Цени искреността преди всичко. И отстоява себе си. Търсим заведение, в което се пуши и разрешават кучета – тя и питбулът Кари са неразделни вече 8 години, откакто един ден я получава като внезапен подарък. Спокойна е, но гласът й става ясен и решителен, когато заговори за политика и желанието си за промяна на статуквото. Дни преди лентата „Бензин“, в която Снежана има главна роля, да тръгне по кината бихме казали, че скоростта й отива, точно толкова колкото непокорността...

От какво имаш най-силна нужда в живота си напоследък, Снежана? Как се чувстваш? В последно време мисля само за държавата ни и изминалите избори. Затова, че пак не махнахме от властта престъпниците, които ни управляват и разграбиха всичко. Имам огромно желание и воля да се промени системата и да се разкара корупцията. Не става дума за надежди, а за действия -забравили сме че сме способни и кадърни хора. Станали сме жестоко безразлични, цари малодушие. Всеки се спасява поединично, а това е ужасно. Докато две години се чудят как да ми купят нови чорапи в театъра и ми ги шият, и няма пари за нови, онези хора си събират черните чували с пари по мазетата в скъпите си коли. И това се знае от всички. И сега пак те ще са на власт. Една птичка не прави пролет, това е абсолютно грешно. Една птичка може да събере около себе си цялото ято и да го поведе.

Значи би влязла в политиката?
Да, аз косвено вече съм влязла. Страстен привърженик съм на една от новите политически формации и на всичките им ясни и конкретни цели, участвам с видео-обръщения, агитация, призовавам постоянно хората да се събудят, защото всичко зависи от нас, всеки мрънка и иска промяна, а после гласува за същите хора, които окрадоха държавата. Цари липса на доверие. А тези хора са нови лица, непознати, но това е най-хубавото, тотално неопетнени и трябва да им се даде шанс. Не са виновни политиците, а ние, че им позволяваме да се държат по този начин и да живеем скотски живот. Средата смачква хората тук. Депресира ги, комплексира ги. На младите хора не им се предоставя почти никаква възможност за развитие в която и да е област.

Ти чувстваш ли се реализирана? И мислила ли си за кариера навън? Абсолютно всеки човек тук се е замислял. Или е изпадал в тиха депресия – какво прави, защо го прави и дали да го прави изобщо тук. Защото в един момент вижда, че няма да може да се развива качествено, следователно ще загуби много години от живота си. Да, замисляла съм се и винаги съм стигала до решението че искам, да съм тук, държа да съм тук. Клиширано или не, но искам да се боря в и за България, така го усещам. Не минава ден без да говоря на тази тема и да убеждавам хората които срещам, че всичко зависи само от нас

Какво поддържа този дух у теб? Желанието за живот. За един качествен живот, защото знам, че може. Пътувала съм много и знам, че ние сме много можещи и с потенциал и има много пари в тази държава, които просто не се разпределят правилно – за образование, култура, медицина, икономика. Разпределят се по домовете на премиера и депутатите. Не може да вземам 200 лв заплата от театъра...това не е просто абсурдно и нелепо, това е подигравка.

С какво щеше да се занимаваш ако не беше актриса? Или винаги е било ясно, че това е твоя път? Не, по скоро никога не е имало опция да съм актриса. Танцувах и исках да се занимавам с това, това си беше моя път и мечтата ми от дете, това обичах да правя. Случайно влязох в Академията и след това се отказах от танците, защото нямах физическото време да ги съчетавам. 

От кого се учиш? От най-добрите! Имам късмета да съм работила за краткия си опит с велики актьори и мисля за напред да продължавам в този дух. Работила съм с повече от 20 артисти, който са ми били идоли като малка, говоря за българските актьори. Иначе, да, с удоволствие бих работила и с Кейт Бланшет, но не знам кога ще се случи това.

Прочетете цялото интервю на страниците на GRAZIA.

 В новия брой - Марина Войкова и пролетта...още>>

В новия брой - прекрасната Анджелина Джоли...още>>