Flaška – жива вода в бутилка или как да носим природата в чантата си

Лидия Делирадева 25 септември 2019

Водата е живот. Тя не само утолява жаждата. Великият замисъл на водата е да пречиства, да успокоява, да дарява сила, да бъде началото. Светът, в който живеем, беше забравил да се грижи за човека. Грижеше се повече за печалбите, за кариерите, за консумирането на удоволствия. Само че все повече хората обръщат мислите си към живите източници на природата, за да утолят не само жаждата си, но и да заситят нарастващата си нужда от чистота във всички сфери на делника – чистота в отношенията, в храната, която слагат на масата, чистота на водата, която пият, чистота на околната среда.

Някои наричат този стремеж мода, но той излиза от рамките на това клише, защото човекът е замислен като част от природата и не би могъл да съществува извън прегръдката ù. Все повече компании започват да мислят как да направят така, че клиентите им да се радват едновременно на нещо модерно, ново, но и полезно за тях, както и щадящо природата. Не, това не е само мода. Нужда е. Пред нас няма друг път, освен този.

Едно ново изобретение потвърждава написаното по-горе – бутилка, която превръща обикновената чешмяна вода в полезна и чиста. Ако това беше приказка, може би щяхме да я неречем „Жива вода в бутилка”. Но понякога приказките стават реалност и ето една, която много ще ви хареса.

Flaška – жива вода в бутилка или как да носим природата в чантата си

Flaška е продукт разработен в Словения. Това е бутилка, която има специално действие върху водата. Тя е направена от стъкло и има свойството да променя структурата на водата, превръщайки я в чиста изворна вода. Водните молекули имат способността да се групират в т.нар. образувания - водни клъстери. Това са свързани помежду си чрез водородни връзки водни макромолекули. При чистата изворна вода тези клъстери са по-малки по размер и са групирани в правилни хексагонални структури.

Flaška влияе благоприятно както на нашето здраве, така и на заобикалящата ни околна среда.

Доказано е с тестове, че тя понижава генотоксичността на водата, т.е намалява вредното влияние на съдържащите се там опасни вещества и химични елементи (бисфенол А /BPA/, антимон и др.) върху нашия организъм. Тези вещества попадат във водата от пластмасата на бутилките, в които се съхранява, от тръбите на водопроводната мрежа или по други начини.

Flaška е изработена от стъкло. Стъклото е химически инертно по своята същност, т.е. не отделя никакви вещества и не влиза в реакция със съхраняваните в него продукти, което го прави най-добрия материал за изработка на съдове за съхранение на напитки и храни. От друга страна, бутилката е за многократна употреба и това води до намаляване на производството, употребата и изхвърлянето на пластмасови отпадъци в заобикалящата ни околна среда. Освен това, стъклото подлежи на 100% рециклиране и може многократно да бъде използвано отново за производство на бутилки, буркани или контейнери за съхранение на хранителни продукти.

Flaška

Flaška е проектирана така, че да бъде достатъчно здрава и с тегло удобно за носене в дамска чанта или спортна раница. Произвежда се в три размера: за 0.300, 0.500, 0.750 л. течност.

Бутилката е защитена отвън със специални калъфи, изработени от памук или неопрен в различни цветове и дизайни. Калъфите не оказват влияние върху действието на бутилката.

Идеята на Flaška е да бъде вашата персонална бутилка за вода. Във всеки един момент да бъде с вас и да осигурява консумирането на една по-полезна и здравословна вода за вашия организъм.

Flaška

Flaška обаче не е само това. Тази марка ни предлага още чаша, гарафа и фруктиера – нека комплектът на удоволствието бъде пълен, нали? Тези изделия са с изчистен дизайн, оригинални и в същото време могат да се впишат успешно във всеки интериор – подходящи са както за любителите на минималистичния стил, така и за феновете на рустиката или романтиката. Няма да сгрешите, ако си направите пълен комплект от тези красиви съдове. А още по-добра идея би било да подарите от тях и на приятели.

Flaška

Flaška

Как действа Flaška?

Напълнете бутилката с вода (чешмяна, минерална) и след 5 мин. структурата ѝ ще се промени  и ще стане подобна на тази на изворната вода в природата. Причината за това е, че стъклото, от което е направена Flaška, е специално информирано стъкло. Допирайки се до стените на бутилката, водата приема тази информация и променя структурата си. Използва се фактът, че водата има памет, т. е. тя има свойството да променя структурата си под външно въздействие.

Световно известният японски учен Масару Емото е установил експериментално зависимостта на структурата на водата от 2 външни въздействия – музика и думи. Той взима проби на вода от различни места (реки, езера, извори, водопроводна мрежа и т.н), след което рязко ги замразява и под микроскоп прави снимки на водните кристали. Установява се разлика на образуваните кристали на водата, взета от чисти или замърсени източници. В единия случай кристалът е красив и с правилна форма, а в другия - липсва каквато и да било форма на кристал. Освен това, японският учен установява, че водният кристал променя формата си под влияние на музика и думи.

Flaška

Ефектът от действието на бутилката не може да бъде видян, но може да бъде усетен.

Хората, които имат по-развити рецептори за вкус, забелязват, че водата от бутилката след 5 мин. има променен вкус. Някои от хората, използващи Flaška, казват, че водата има по-мек, копринен, дори по-сладък вкус.

Нека направим нещо добро за себе си, за природата и за нашите деца

Пиейки вода от бутилката за многократна употреба Flaška, вие допринасяте много за опазването на заобикалящата ни околна среда. Всеки път, когато използвате Flaška, спестявате 3 литра прясна вода и ¼ литър нефт. Това са количествата вода и нефт, използвани за производството на една пластмасова бутилка.

Освен това, само 18% от пластмасата в световен мащаб реално се рециклира. Всичко останало се натрупва в природата като отпадъци. Използването на бутилката Flaška чувствително понижава нивото на CO2 емисии, които се отделят от производството на пластмасови бутилки, както и от транспортирането, охлаждането и други процеси, свързани с бутилирането на водата. Ако за период от 4 години използвате Flaška вместо да пиете вода от пластмасови бутилки, вие ще намалите своят собствен въглероден отпечатък.

Ползвайки Flaška, вие спестявате и средства. Ако ползвате питейна вода от чешмата, чрез бутилката вие подобрявате нейните качества и не се налага да купувате минерална бутилирана вода. Освен това, не е препоръчително да се пие само минерална вода, това не е полезно за нашия организъм. Инвестицията за Flaška не е голяма, разпределена за 4 години е от около 10 лв. на година (за бутилка от 45 лв. например).

И не на последно място – няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че във всеки един момент носиш в чантата си здраве, едновременно грижейки се и за природата!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA