Основните грешки, които допускаме след тренировка

Ася Иванова
Ася Иванова 02 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Всички знаем, че за да постигнем добра форма, трябва не само да внимаваме какво ядем, но и да се потрудим усилено в спортната зала.

А за максимални резултати, трябва много умело да съчетавате храната след спорт. По този начин ще помогнете на мускулите да се възстановят след натоварването и ще се радвате на стегнатото тяло, за което мечтаете. Но къде грешим, когато започнем да тренираме?

ПРОПУСКАМЕ ХРАНАТА

Обикновено пропускаме храната, защото се страхуваме да не си върнем обратно калориите, които току-що сме изгорили. Но това е много погрешно. Не само тренировката има значение за добрата форма, а и възстановяването на мускулната тъкан, която има нужда именно след тренировка да получи необходимите й хранителни вещества. Освен това, хапването на подходяща храна в рамките на половин до един час след физическо натоварване ускорява метаболизма. Ето защо е добре за включите в менюто за деня похапване на нещо хранително след фитнес.

КОМБИНИРАЙТЕ ПРОТЕИНИТЕ

Протеинът е ключов елемент от възстановяването на мускулите, но все пак е само едно парче от пъзела. В допълнение към него е добре да имате и източници на антиоксиданти и витамини, както и полезни мазнини, които също имат важна роля за заздравяването на тъканите и оптимизиране на кръвообръщението.

спорт

ВНИМАВАЙТЕ С КОЛИЧЕСТВАТА

Една от честите грешки, които допускаме е, че избираме подходящите храни, но количествата са повече от необходимото. Професионалните спортисти взимат някакво енергийно блокче или шейк в рамките на 30 минути след тренировка, а малко по-късно хапват и основно ястие. Но ако не сте професионална спортистка, тези енергийни десерти не са ви необходими. Хапването на едно такова блокче обикновено съдържа около 30 грама въглехидрати, 5 грама мазнини и 10 грама протеин, което като калории се равнява на малък сандвич с пуешко месо и майонеза. А енергийното смути или шейк е еквивалент на 3-4 шепи плодове и кофичка кисело мляко. Ако след тренировка нямате възможност да хапнете основно ястие в рамките на час след края на натоварването, сложете си в раницата предварително бадеми, които ще ви доставят протеини, добри мазнини и витамини.

КАКВО ДА ИЗБЕРЕТЕ

Ако все пак се чудите какво да изберете след тренировка, ние сме насреща. Експертите са категорични, че е най-добре да вземете кафяв ориз с пиле и тофу или сирене, зеленчуци с различен цвят, поръсени със сусамено семе или филирани бадеми. За овкусяване използвайте изстискан лимон или портокал, настърган джинджифил, малко чесън и червен пипер.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA