Наградите БАФТА: Големите победители от вечерта и звездите на червения килим

Военната лента продължава да печели водещите призове, а Академията бе обвинена в липса на разнообразие сред номинираните.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 03 февруари 2020

Марго Роби

Емилия Кларк

Кейт Мидълтън

Ал Пачино

Флорънс Пю

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Зоуи Кравиц

Чарлийз Терон

Скарлет Йохансон

Ела Балинска

Лили Роуз-Деп

Пикси Лот

Хоакин Финикс

Дейзи Ридли

"1917" продължава да бъде големият победител. Лентата на Сам Мендес взе приза за най-добър филм, за режисура и операторско майсторство на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, които бяха раздадени на бляскава церемония в Лондон.

Военната продукция получи седем награди от общо 9 номинации. Хоакин Финикс пък взе статуетката за главна мъжка роля за превъплъщението си в "Жокера", като лентата с 11 номинации успя да грабне само 2 приза. Съвсем очаквано, отличието за най-добра женска роля отиде при Рене Зелуегър, а Лора Дърн взе това за поддържаща роля ("Брачна история"). "Паразит" се оказа фаворитът в категорията за чуждоезични филми и за оригинален сценарий, а "Джоджо Заека" получи приза за адаптиран сценарий.

Към БАФТА бяха отправени редица критики за липсата на расово разнообразие сред номинираните. Когато излезе да получи статуетката си, Хоакин Финикс отбеляза, че е благодарен за нея, но "много от заслужилите ми колеги не получават същите признания. Мисля, че пращаме на хората от други раси много ясно послание, че не са добре дошли, а това са хора, които са допринесли много за средата и индустрията ни."

Брад Пит спечели поредната си награда за „Имало едно време в Холивуд", но не успя да присъства на церемонията, за да получи наградата си. Неговата екранна партньорка Марго Роби се качи на сцената, за да го направи и прочете речта на актьора, която бързо достигна социалните мрежи в световен мащаб. "Великобритания, чух, че вече си сингъл... добре дошла в клуба. Успех със споразумението за развода", казва актьорът, шегувайки се със ситуацията около „Брекзит" и оттеглянето на Меган и Хари от редиците на кралското семейство.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA