Джейми Оливър: „Уча децата си да вдишват живота с пълни гърди"

Готвач, ресторантьор, баща на пет деца, телевизионен водещ, писател, предприемач, публична личност... Можем да говорим безкрайно за Джейми Оливър, неговите постижения и жаждата му за живот. Човекът, който се е превърнал в уникално явление в съвременната кулинарна индустрия, преобръщайки здравната система на страната си и обучавайки милиони хора как да готвят, продължава да вдъхновява феновете с любовта си към здравословната храна. Тайната на Оливър е да правиш това, което обичаш и което те зарежда, както и да прекарваш повече време със семейството си. Преди месец Джейми, съвместно с марката Hotpoint, стартира кампанията „Свежи идеи за забравени продукти", която се фокусира върху грижливото отношение към продуктите. В продължение на тази идея, организаторите откриха в Лондон pop-up кафе Fresh Thinking за два дни. На територията на заведението на посетителите бяха предложени вкусни ястия от продукти, които всички ние често нямаме време да използваме и накрая изхвърляме.

Ето какво споделя Джейми Оливър като своя концепция за живота.

За семейството и децата

"Имам пет деца и, разбира се, те са моите основни „съставки” в живота. Живеем в огромна къща, където имаме собствена зеленчукова градина, и се опитвам максимално да привличам децата да контактуват с природата. Разказвам им как расте цвеклото и какво да правят, така че доматите по-добре да разкрият вкуса си, когато се готви паста. Съветвам всички родители да няколко пъти месечно вземат детето с тях на пазар. Нека да общува с продавачите на свежи зеленчуци, да докосва босилека с пръсти и вдишва живота с пълни гърди. Обяснявайте на детето какви продукти са полезни и какво точно дават на организма, как влияят на самочувствието. Такова разумно потребление трябва преди всичко да идва от родителите, а след това то ще се превърне в навик на вашето дете и то ще се опита да търси здравословно, разумно зърно във всичко.

Ние винаги готвим нещо заедно, особено обичам да правя на децата си сладолед. Повярвайте ми, това определено ще заинтригува детето ви за поне 20 минути или дори повече. Вземете леко замразени банани, няколко ягоди, ядки и малко мляко. Смесете съставките в блендер и след това изсипете сместа във формички. Първо, това е много полезно смути, и второ, това е сладолед... А децата просто го обожават!

Говорейки за любими продукти. Наскоро синът ми се прибра от училище много разстроен и реших да разбера какво му се е случило. Попитах как са нещата в училище и как са уроците, на което той отговори положително. След това той все пак реши да признае, че е напълно неудовлетворен от храната в училищния стол.

- Татко, знаеш ли, те сервират зеленчуковата салата без сос... Това е ненормално – каза ми той.

Получи се така, че сега децата ми споделят моето мнение за храненето - храната трябва да бъде не само здравословна, но и вкусна."

Джейми Оливър

За любимите рецепти

"Коледа идва и в нашето семейство това е един от най-обичаните празници. Обикновено го празнуваме няколко пъти - с роднини и с приятели. Но на коледната вечер на масата винаги имаме пуйка, йоркширски пудинг и зеленчуково рагу. Нашето меню е различно всяка година, но тези три ястия винаги се приготвят в нашия дом."

Джейми Оливър

За осъзнатото потребление

"Ежедневните ни „взаимоотношения” с храната са непрекъснат процес: от закупуването на продуктите до тяхното съхранение, от приготвянето на любими ястия и храненето до почистването на съдовете и останалите от готвенето продукти. В повечето случаи, цикълът на тези „отношения" завършва с почистването на мръсни чинии. Но замисляме ли се за всички продукти, които изхвърляме всеки ден?

Винаги препоръчвам да оставяме във фризера тези продукти, защото хладилникът е брилянтно изобретение, което всъщност помага не само да се запази храната, но и да се спестят пари. Например, ако на пазара купя повече люти чушки, отколкото са ми необходими, винаги замразявам част от тях и след това ги настъргвам върху готовата паста. Ароматът и вкусът са просто уникални, повярвайте ми. Също така, винаги използвам замразени „маслени бомби", за да направя любимата си яхния или гулаш - слагам във форми за лед зехтин с билки като босилек, розмарин и мащерка. Една такава „бомбичка” може напълно да трансформира ястието ви и да му придаде пикантен летен характер."

Джейми Оливър

За италианците

"Италия винаги ме е вдъхновявала, неслучайно няколко пъти съм се обучавал там и бях готов да се връщам отново и отново. Именно там се научих на правилното потребяване на продукти и насърчавах този подход и в моята страна. Например италианците никога не изхвърлят леко смачкани или дори развалени домати... Те ги превръщат в пюрета и ги използват в най-популярните ястия като спагети болонезе или лазаня, под формата на сосове. Често използвам такива домати за приготвяне на бадемови песто - моето семейство просто го обожава."

Джейми Оливър

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA