"Приятели" се завръща през март, ние разказваме всички "О, БОЖЕ МОЙ!" моменти

Чандлър Бинг потвърди, че дългоочакваният reunion ще се случи в началото на следващата година. Докато го очакваме с нетърпение...

Димитър Андонов 15 ноември 2020

Въпреки че бъдещето на събитията (и света като цяло) е доста несигурно, все пак има някаква светлина в края на тунела. Казваме го, защото вече има официална дата за дългоочакваното завръщане на „Приятели". Матю Пери (здравей, Чандлър Бинг!) използва Twitter акаунта си, за да обяви, че снимките на проекта ще се случат в началото на март догодина. И макар това да са първите добри новини за 2021-ва, все още не знаем кога точно продукцията ще достигне каталога на стрийминг платформата HBO Max. Понеже сме наясно, че уикендът е най-подходящото време за забавен епизод (или десет) от „Приятели", ние решихме да си припомним моментите, останали зад кадър. Искате да се присъедините към нас? Пригответе се, излитаме със скоростта на таксито на Фийби…

"Приятели" се завръща през март, ние разказваме всички "О, БОЖЕ МОЙ!" моменти

АКО ВСИЧКО БЕ ЗАПОЧНАЛО ТАКА…

В един двоен епизод в средата на сезон шест, приятелите поглеждат към миналото и се замислят какъв ли би бил животът им, ако нещата не бяха се случили по точно определен начин за всеки от тях. Това важи с пълна сила и за самото шоу, започвайки дори от името. Първоначалната идея за заглавие е била Insomnia Cafe, следват други предложения като „Шестима за един", докато накрая се стига до краткото и добре познато „Приятели". Оригиналната идея е била шоуто да бъде фокусирано върху четирима главни герои, а Фийби и Чандлър да бъдат с поддържащи роли, като за момент дори се появява предложение двамата да се оженят на по-късен етап.

NBC (телевизията, по която се е излъчвал сериалът в САЩ) са настоявали да има само по една сюжетна линия на епизод, но сценаристите отказват и твърдо държат да има три във всеки един от тях, защото не искат да бъдат „като всеки друг ситком". Елемент, променен буквално в последния момент, е песента, с която стартира сериалът и която се е превърнала в негова емблема. Преди да бъде избран актьорският състав, идеята е била главният романс в компанията да бъде между Моника и Джоуи, не между Рос и Рейчъл, както остава до последните минути. Този избор е направен след като е станала очевидна химията между Дженифър Анистън и Дейвид Шуимър. Рейчъл пък е трябвало да бъде изиграна от Кортни Кокс, но след като прочита диалога, актрисата моли сценаристите да се яви на прослушване за ролята на Моника и определено не бърка.

57

ФЕНОВЕ VS. СЦЕНАРИСТИ

Няма да играем „Баламосани", затова започваме направо. След над 230 излъчени епизода феновете определено задвижват мисълта си и съвсем наскоро попаднахме на най-шантавите теории на публиката за сериала. Тази, която определено успя да ни изненада до най-висока степен, е, че в последните минути от шоуто сюжетът представя Фийби, която все още е бездомна и всичко случило се в рамките на десетте сезона е продукт на въображението й и нищо от него не е реално.

Друга теория гласи, че вероятно Рос е загубил попечителство над Бен, който така или иначе бива наглеждан от баща си за кратки периоди във всеки сезон. Простата причина за това е, че момчето, което играе Бен, получава роля в друг проект и няма възможност да участва в снимките на два сериала.

Следващата теория, на която бихте попаднали, ако се разтърсите в интернет пространството, надали би изненадала и накарала някой да не повярва в нея. Въпреки голямото им приятелство, сексуалното напрежение между Фийби и Джоуи винаги е било очевидно и оставяйки настрана техните шеги по този въпрос, едно от често срещаните мнения гласи, че именно двамата са имали своите любовни моменти, тайно от всички останали. Защо не?

57

ТЕ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ТЕ ЗНАЯТ…

Един от най-успешните сериали в цялата телевизионна история определено крие доста интересни моменти около себе си, които се заемаме да ви разкажем. Верните фенове знаят, че във всеки един сезон има по няколко специални епизода, един от които – винаги за Деня на благодарността. Факт е обаче, че такъв липсва във втория сезон на сериала. Интересна тайна от снимачната площадка е, че хладилникът в апартамента на Моника и Рейчъл (едно от любимите места на главата на Джоуи, като оставим настрана суровите пуйки) наистина работел и там имало всякакви напитки за екипа. Статуята на бялото куче в апартамента на Джоуи пък всъщност е подарък на Дженифър Анистън от неин приятел, но тя го дава на екипа в момента, когато Джоуи забогатява и започва да си купува скъпи безсмислени вещи. Феновете на сериала са толкова любопитни, че един от тях е изчислил, че с хода на времето Джоуи дължи на Чандлър около 119,760 долара.

Интересно е, че всъщност сериалът никога не е бил сниман в Ню Йорк, а всички действия се развиват в студиото на Warner Bros в Лос Анджелис, където в близост се намира и фонтанът от opening кредитите на шоуто. Единственото място, на което съвпадат реално и екранно време, е Лондон. Екипът на сериала пътува за заснемането на епизодите със сватбата на Емили и Рос в края на четвърти сезон – времето, в което сериалът навлиза в своя апогей в световен мащаб и бива гледан от милиарди зрители пред малките екрани всяка седмица, не само на територията на САЩ.

57

ЕДНО МИСИСИПИ, ДВЕ МИСИСИПИ, МИЛИОН МИСИСИПИ

За десет години „Приятели" успява да се превърне в истински попкултурен феномен във всяко едно отношение. През 1997 г. актьорите се обединяват и преговарят с екипа на сериала за заплата, която достига до 100 000 долара на епизод в даден момент. Това е първият път в телевизионната история, когато се случва нещо подобно. До края на сериала сумата, която получават „приятелите" за един епизод, е 1 000 000 долара.

Последният епизод на шоуто е бил гледан от 55 милиона зрители, което нарежда финала на четвърто място по гледаемост в историята на САЩ. На екипа бива предложен единадесети сезон, но те отказват, тъй като смятат, че сериалът е достигнал своя момент, в който трябва да приключи, и не биха искали да развалят репутацията, която имат, с излишни сюжетни линии, нови герои и продължение на „една перфектно завършена история". През годините сериалът е бил номиниран за различни награди над 400 пъти, а зрителите пред малките екрани са никога по-малко от 30 милиона всяка седмица.

857

Сценарият засяга много проблемни теми, актуални и за днешния свят – сурогатното майчинство, хомосексуалността, сексистките шеги, fat shaminga, порното, баланса между любовен живот и кариера. Всичко това по един непринуден, искрено забавен, но същевременно провокиращ мислене начин. Това е сигурната формула на успеха и само един от факторите, дори 25 години по-късно, сериалът да е един от найгледаните в платформата на Netflix.

5192 минути, 236 епизода, 10 години, шест души, 7 деца, 9 сватби, 5 града, 4 апартамента в една епична история, която може да бъде описана само с "О, БОЖЕ МОЙ!"

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA