Горещият travel тренд, наречен "соло пътуване"

... или когато прецените, че е дошло време наистина да се "дистанцирате" от останалите.

Може да е безкрайно остаряло разбиране, намиращо се на границата със стереотипите, но сме свикнали пътуването да е вид активност, която просто да упражняваме с хора около себе си. Признавам, че към момента все още не съм от страната на тези, пробвали самостоятелното пътуване, но колкото и плашещо да изглежда, сигурно носи своя чар. Сами по себе си ваканциите разширяват хоризонта ни и ни дават възможност да опознаем различни култури, както и да се срещнем с всякакви хора, още преди да сме приключили със сутрешното си капучино, а когато решим да потеглим нанякъде сами, пред нас веднага се открива възможността да бъдем егоисти - в добрия смисъл на думата, разбира се.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ В ЕВРОПА, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ ТОВА ЛЯТО

Пътувайки сами, опознаваме себе си по-добре, почиваме и ходим на места, които ни се струват интересни, без да се налага да се съобразяваме с мнението на останалите. Когато разчитаме само на собствената си компания, имаме достатъчно време да обмислим различните проекти, идеи и образи, които имаме в главата си. Най-малкото, всяко подобно решение ни помага да излезем от зоната си на комфорт и да видим как сме способни да се грижим за себе си в различните ситуации, като под „справяне със ситуация" далеч нямам предвид изпиване на бутилка вино самостоятелно.

Ако сте достатъчно смели да предприемете тази пътешественическа метаморфоза, която предполага дистанция от всички останали, имаме няколко предложения за вас, които със сигурност ще включим и в собствения си to-go списък.

45

ЗА ЦЕНИТЕЛИТЕ НА КУЛТУРАТА

Каквото и да сте чували за Сингапур, е вярно. Още по-вярно е обаче, че в XXI век азиатската държава е вълнуваща културна и кулинарна световна локация, благодарение на многобройните гурме институти, огромни паркове и впечатляващо различни един от друг хотели. Продължителните миграции към Сингапур в миналото допринасят за днешната етническа и политическа структура в държавата, която е точно толкова разнообразна, колкото и всичко останало в нея. Една от причините, поради които милиони туристи поемат към Сингапур всяка година, е именно контрастът: исторически хиндуистки храмове, извисени до бизнес небостъргачи. Природни музеи и винтидж бутици на фона на модерни коктейл барове и ресторанти, в които храната е толкова вкусна, че една порция никога не е достатъчна.

Езиковата бариера не би била проблем, защото сред официалните говорими езици е и английският. Из лабиринта от тесни улички в квартала Chinatown се намира популярната „Food Street", на която има ресторанти, предлагащи традиционни ястия с пилешко месо, а в непосредствена близост е и Tekka Market – най-цветната, вълнуваща и instagrammable дестинация на острова. Арабската улица в града е мястото, където ще откриете ретро фризьорски салони, невероятни цветарници и толкова поводи да се усмихнете на откровеността на местните хора, за които занаятите все още са живи, че да ви се прииска да се върнете там, още преди да сте си тръгнали.

59

ЗА АВАНТЮРИСТИТЕ

Какво изниква в главата ви, когато чуете Канада? Не знам защо, но при мен се появява образът на цивилизован, културен и красив град, в който всички се познават, и който напомня по-скоро за предградията, отколкото за световните мегаполиси. Истината е, че втората най-голяма по площ държава в света предлага толкова невероятни и многообразни пейзажи на територията си, че просто няма как да не е истинска Мека за пътуващите соло. Торонто, Монреал, Ванкувър и Онтарио са само част от най-горещите дестинации на територията на държавата, която разполага с високи планини, дива тундра, отдалечени плажове, дъждовни гори и... шест часови зони.

Канада е правилната локация за приключенците, защото  предлага възможности за рафтинг и практикуването на други водни спортове по течението на река Саут Нахани. Пейзажите в Нова Скотия са умопомрачителни, а Гранвил Айлънд, където се намират едни от най-големите пазари street food пазари, е повече от задължителна отбивка. Малките градчета като Доусън, които имат свои собствени музикални фестивали, са перфектното решение за снежни занимания през зимата и много разходки, музика и каране на колела през лятото. Канада е страхотна възможност за забавления, особено ако не сте намерили партньор и приятели, които да споделят страстта и приключенския ви дух.

+9

ЗА ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА ЕКЗОТИКАТА

Въпреки ситуацията, никой не може да ни спре да си мечтаем за слънчевото, спокойно и топло лято... Коста Рика е истинско съкровище за тези, които обичат плажовете и невероятната природа. Туристите, които са готови да съберат малко багаж в раницата си и да поемат към екзотичната страна, със сигурност ще останат впечатлени от възможностите, които предлагат Тамариндо, Ла Фортуна, Пуерто Виехо и Санта Тереса. Повечето хора са изключително любезни, усмихнати и съвсем спокойно, само няколко часа след пристигането си, вече може да сте част от племе, което е посветило живота си на йогата или сърфирането.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАЛДИВИ ЗА НЕ-ТУРИСТИ, ОТ ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

Голяма част от островите се захранват от вятъра и водата, така че изборът на Коста Рика е напълно логичен за всички, които искат да живеят природосъобразно и да бъдат „устойчиви". В Коста Рика ви очакват хипарски ресторанти и невероятни локации за снимки, които да разведрят Instagram акаунта ви, но най-вече, абсолютно спокойствие на плажовете, където няма да ви се налага да слушате ужасно силна музика, която не искате или хора да минават покрай вас, засипвайки ви с пясък. Там има място за всички и за всички по място, а това би се отразило добре на цялото ни съществуване.

564

ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИТЕ

Хората в Тексас са известни с това, че са толкова дрюжелюбни, че сигурно ще е трудно да не се заредим с техния оптимизъм, от който отчаяно имаме нужда тук. Жителите на Остин, столицата на щата, никога няма да пропуснат да поздравят гостите си, докато им сервират вкусна чиния с морска храна, докато се разминават с тях по дансинга на някой нощен клуб или са заедно в някой от многобройните басейни на града. Свикнали сме да приемаме Щатите като локация, която е 100% „за" бързата храна и полуфабрикатите, но ситуацията в Остин е на една идея по-високо ниво. Изключително популярни в града са камионите с храна (от които съвсем спокойно можете да си поръчате нещо и да сте сигурни, че след това няма да прекарате часове в банята), където пътуващите самостоятелно се сливат с хората от града.

Броят на „вкусните" превозни средства е над 1000, а великите неща, които можете да опитате, са местните донъти и грилования банан с бекон. В града има много хранителни магазини, кафенета и музикални клубове, именно в които, започва нощният живот на всички, ако случайно не ги откриете в местните бирарии, пробвайки различни вкусове и забавлявайки се с останалите. Знаем, че Ню Йорк и Лос Анджелис са много по-изкушаващи, но в случай че имате афинитет към новото, различното и нетрадиционното, Тексас е вашето място. Споменахме ли, че ако изключим западната част, там почти винаги е топло?

652

ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...

Все още неоткрита от масовата група туристи, Словения е сред най-зелените и красиви държави в европейския континент. С огромните си приказни дворци и невероятни изгледи към планината, Любляна е дестинация, достойна за приключение от ранга на Индиана Джоунс, както и за спокойна почивка, каквато бихте искали, ако единственото ви отпускане в последно време е било на дивана вечер, минути преди да заспите. Транспортът е изключително удобен, а площта на страната – не толкова голяма, така че може да бъде обходена за оптимално време.

Мястото, на което можете да останете сами с мислите си и да подредите приоритетите и хората в живота си, е езерото Блед, което местните определят като „сърцето на Словения". Разбира се, ще е абсолютен грях, ако пропуснете да видите този природен обект, заобиколен от високите алпийски хълмове и пълен с лебеди, патици, водни цветя. Vintgar Gorge е екопътеката, движеща се успоредно над течащите реки на Словения, която със сигурност може да предложи различни забавления и изключително вкусно прошуто. Простотата на нещата понякога придава тяхната цялост.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA