Флотинг – новата дума за спа

Усещането за безтегловност е иновативна форма на релакс

Съвременният ритъм ни задължава да бъдем винаги във форма, най-малкото за да успеем да се справим с всичките си задачи. Дори и през почивните дни често не си позволяваме да се отпуснем – нещо интересно постоянно се случва около нас и всяко отпускане би ни коствало изоставане от ритъма.

Но подобни ударни темпове могат да създадат проблеми със здравето и емоционално прегаряне. Как да си позволите да се отпуснете? Има нов ефективен начин за това. Нарича се флотинг, буквално такова е произношението на английската дума floating. По време на тази процедура сте потопени във вода с английска сол (магнезий). Това позволява на тялото ви да плува свободно във водата, сякаш е в безтегловност. Температурата на водата и на въздуха в помещението е близо до  телесната (около 34-35 градуса по Целзий). Това заедно със звуковата и светлинната изолация позволява да се потопите в състояние, което наистина се доближава много до това на безтегловността. Сравняват го със състоянието в майчината утроба или в космоса. Флотацията става популярна през 21 век, като самият метод е роден през 50-те години на миналия век от невропсихолога Джон Лили, който се интересувал от това как може да промени състоянието на човешкия мозък, ако се изолира максимално от външни стимули.

Ендорфини, възстановяване и други приятни дреболии

Освен от възстановяване на силата и усещане за безтегловност, какво може още да получите от флотацията? По време на тази процедура тялото ви произвжеда голямо количество ендорфини, което помага за намаляването на стреса и за балансирането на емоциите. Ето защо флотационната терапия често се използва за презареждане на съзнанието, както и в борбата срещу преумора, безсъние, емоционално прегаряне и депресивни състояния. „Носенето над водата" нормализира сърдечния ритъм, намалява напрежението на мускулите и ставите, облекчава болките от артрит, артроза и други заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след травми. Освен за здравето, процедурата помага и за красотата: по време на сесията се подхранват клетките на кожата, което подобрява тена.

За кого е полезен флотингът?

За всички, които работят в офис и чиято работа е свързана с повишена физическа активност, за хора под стрес. Но има и известни противопоказания – за хора със заболявания на ушите, със сърдечни проблеми и с епилепсия. Процедурата е изключително полезна за бременни, тъй като намалява напрежението в долната част на гърба, намалява спазми и отоци, различни болезнени усещания, както и чувството за тревожност. Флотингът е чудесен начин да заобичате собственото си тяло и да възстановите вътрешния си баланс.

X