Как да почистим телефона си правилно?

Още преди настоящата ситуация мобилните телефони имаха лоша репутация на един от най-замърсените предмети във всяко домакинство. Не е трудно да си представим защо това е така – те постоянно са в ръцете ни, на масите, на които се храним, бюрата, които ползваме за работа, забравяме ги на всякакави места и, разбира се – постоянно ги допираме до лицата си.  Проучванията сочат, че  смартфоните на жените са по-замърсени от тези на мъжете, предимно заради гримът и козметиката, която дамите ползват всеки ден.

Мястото, където най-често съхранявате телефона си определя колко дълго ще живеят микроорганизмите по неговата повърхност – ако устойството се намира предимно  в предпазител или в дамската ви чанта, те ще оцелеят по-продължителен период, отколкото, ако например го оставите на пряка слънчева светлина. Що се отнася до коронавирус инфекцията – сведенията са, че вирусът е в състояние  остане активен върху редица повърхности, сред които е и пластмасата. Най-лесното решение за превенция е да си закупите кърпички за почистване на очила (те често са с възможност за комбинирана употреба за екран на телефон, таблет и лаптоп),  в които има високо съдържание на спирт и да ги държите винаги на разположение.  

Същият ефект би имала и обикновена сапунена вода, като специалистите съветват да извършите почистването в следните стъпки: навлажнете микрофибърна кърпа със сапунена вода – важно е кърпата да е влажна, а не мокра, излючете телефона от зарядно устройство и махнете слушалките, ако има такива, внимателно почистете повърхността на телефона, като избягвате буксите,  предназначени за кабели, почистете и кейса на телефона и оставете кърпата за пране.  Не се препоръчва употреба на агресивни препарати като белина или препарати за миене на прозорци, тъй като те могат да увредят повърхността на устройството.

 

X