5 съвета за правилно и безопасно почерняване

Тенденциите в индустрията за красота се сменят с невероятна скорост: сега много модели и влиятелни хора се крият от слънцето, защото последствията са очевидни – ултравиолетовите лъчи  ускоряват стареенето на кожата и причиняват някои заболявания. Въпреки това, лекарите казват, че основният източник на витамин D понякога е полезен, но само в умерени количества.

Говорейки за положителните свойства на ултравиолетовите лъчи, си струва да упоменем подобряването на настроението и имунитета. Освен това, слънчевият загар е красив. Всеки може да намери начин да защити кожата си през летните жеги. Предлагаме ви няколко съвета как да правите слънчеви бани без вреда за здравето.

1. Първо, важно е кожата да се подготви за излагане на слънце. За да се улесни натрупването на меланин и равномерното почерняване, е необходимо да почистите кожата от мъртвите клетки и примесите, преди да отидете на плажа. Основното правило тук е да не се прекалява. Веднъж седмично е повече от достатъчно да се прави това.

2. Не пропускайте слънцезащитните продукти - това е първото правило за здравословен тен. От година на година много марки пускат огромно количество средства с различна степен на SPF, които гарантират ултразащита. И те не трябва да бъдат пренебрегвани. Не забравяйте - средствата не влияят върху скоростта на почерняване, а само увеличават времето, което можете спокойно да прекарате на слънце. Нанесете слънцезащитния лосион 20 минути преди излагане на слънце и нанасяйте от него на всеки два часа.

3. Най-доброто време за слънчеви бани е сутрин преди 11:00 ч. и вечер след 16:00 ч. Радиацията в максимална степен достига Земята от 11:00 до 16:00 часа, така че е по-добре да избягвате слънцето през този период от време. И ако все пак сте под палещото слънце в този часови диапазон, то по-добре е да намалите времето на престой на плажа и да използвате слънцезащитен крем.

4. Защитете кожата си от ултравиолетово влияние и отвътре. Яжте храни с високо съдържание на антиоксиданти - те спират процеса на разрушаване на клетките и мутациите им и помагат да се противостои на „вредното” слънце. Преди да отидете на плажа, изпийте чаша зелен или черен чай. Също така, включвайте в диетата си оранжеви или червени плодове и зеленчуци, риба, зелени салати и тъмен шоколад. Но млечните продукти преди да отидете на плажа трябва да бъдат изключени.

5. След слънчева баня кожата задължително трябва да бъде хидратирана. Колкото и да ви харесва златистия или шоколадов тен след слънчеви бани, знайте - тялото възприема излишъка от меланин като сигнал за увреждане. За да избегнете лющенето, използвайте омекотяващи и овлажняващи средства. Може също да пиете сок от моркови - той ще спомогне за красивия ви тен, както и ще допринесе за здравето ви.

X