В Турция издигнаха сърцераздирателен мемориал в памет на 440 жени, убити от съпрузите си

Лидия Делирадева 04 октомври 2019

Слабостта има своя чар, но все пак неравенството между силните и слабите най-често е ужасно. Такъв е случаят с домашното насилие: широко разпространен проблем, за който или се мълчи, или на по-слабите не се осигурява необходимата правна и друга защита. Вахит Туна е художник и графичен дизайнер от Турция, който намери начин да привлече вниманието на хората към този болезнен проблем. За да бъдат защитени в бъдеще поне тези, които се нуждаят от това, и да се предотврати грозното насилие над жени.

Вахит Туна прикрепи 440 чифта дамски обувки към една сграда в Истанбул. В памет на жените - жертви на собствените им съпрузи през последната година.

Постоянно и от целия свят можете да чуете истории за домашно насилие, завършило с трагедия. Именно домашното насилие е най-честата причина за насилствената смърт сред жените. Ето защо, художникът реши да създаде такава инсталация, която определено не можете да бъде подмината и да не ни въздейства.

Самият Вахит казва, че идеята му е хрумнала, когато започнал да среща все повече публикации за преживяно домашно насилие в социалните мрежи. И избрал обувките като символ на женствеността и беззащитността.

Освен това, в някои райони на Турция съществува традиция обувките на починалия човек да се изнасят пред входната врата. Роднините поставят обувките там в знак на тъгуване по починалия.

Тази инсталация се намира в самия център на Истанбул и ще остане върху сградата през следващите шест месеца.

X