Легендата Одри Хепбърн

Днес актрисата щеше да навърши 91 години

Една от най-големите звезди на класическото холивудско кино, Одри завинаги остава в сърцата и умовете на поколенията след нея като символ на неподправена грация, вечна елегантност и удивителна доброта.

Потомка на английския крал Едуард III, актриса, завоювала четири от най-престижните награди – „Оскар", „Еми", „Грами" и „Тони" – модел, балерина, общественик и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. 

 

 

 

„Обичам хората, които ме карат да се смея. Мисля, че това е нещото, което харесвам най-много, да се смея. Смехът лекува много болести. Може би е най-важното нещо у човек."

Големият й успех идва през 1953-а – с филма Roman Holiday. Първата главна роля за Одри, в компанията на вече утвърдената звезда Грегъри Пек, и донася първия и последнен "Оскар" в кариерата.

 

 

 

 

 

Ролята, която обаче я превръща в икона за света на модата, киното и поп културата е тази на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани”. Когато Труман Капоти разбира, че Одри ще бъде в главната роля, остава разочарован, защото си представя Мерилин Монро в нея.

 

„Красотата на жената е в нейните очи, защото това е вратата към сърцето ѝ. Мястото, където любовта обитава."

Одри Хепбърн има две деца – синовете й Шон Хепбърн Ферер и Лука Доти, от двата й брака -  с актьора Мел Ферер и италианския психиатър Андреа Доти.

Шон е роден е през 1960-а, а Лука се ражда 10 години по-късно. В следващите близо 7 години, Одри се посвещава изцяло на децата си.

 

Връща се в киното чак през 1976-а. Само синът й Шон остава свързан с киноиндустрията и работи като продуцент и до днес.

Одри заема трето място в класацията на The American Film Institute „50-те най-велики филмови легенди”.

Умира в Швейцария на 20 януари 1993 г., където живее в последните години, на 63 годишна възраст от изключително рядък рак на апендикса.

 

 

 

 

 

 

 

 

X