ТЕНДЕНЦИИ 2021 - Имало ли е изобщо по-чакана година?

Тенденциите на Мариан Залцман за следващата година описват живота ни такъв, какъвто ще бъде

15 декември 2020

Ако сме научили нещо от заминаващата си година, то това е, че терминът annus horribilis (използван от кралица Елизабет II в публичната й реч по случай 40-годишнината от възкачването й на престола през 1992 г., за да опише една доста трудна за управлението й година), наистина означава много. 12-те месеца, които отчаяно се опитваме да оставим зад гърба си, бяха брутални.

И единственото, което ни възпира от това да прегърнем идеята за 1 януари 2021 г., е всъщност страхът, че нещата може да се влошат още повече. Това определено пречи на настройката ни за предстоящото Новогодишно парти.И все пак, нека да видим какво да очакваме от следващата година.

Мариан Залцман e известна като eдин от най-влиятелните световни трендспотъри и анализатори на съвременните културни и социални модели на поведение и посоки на развитие. Тя умее да осветява посоката,  в която се движат културите, общностите и обществото   като цяло, като поставя в центъра на своя подход безпогрешното разпознаване на знаци и символи от днешния ден и връзките между тях, а те разказват истории за това, което следва утре. 

Централната тема в нейните прогнози за тенденциите на 2020 г., публикувани в края на 2019 г., бе „Хаосът като новото нормално". В своя анализ Мариан предвиди засилването на обществените нагласи и предпочитания за това, което тя нарече „манталитет за живот в бункер" (bunker mentality). И, забележете, нещо повече тя предвиди и нарастващата употреба на маски за лице, но в онзи момент ги отдава на влошаващото се качество на въздуха, а не на новия коронавирус. Мариан приема да бъде наречена „трендспотър", но, както самата тя казва: „Аз не съм ясновидец."

И така, какво да очакваме през 2021 г.? Кои тенденции ще оставят следа и ще оформят следващото „нормално", с което ще навлезем в след-пандемичното бъдеще? (ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ)

*За Мариан Залцман

Мариан Залцман се смята за един от най- добрите трендспотъри в света и е най- известна с факта, че през 2003 г. измисля и налага термина „метросексуален". Тя е автор и съавтор на близо 20 книги и е един най-награждаваните специалисти по връзки с обществеността.

През 2018 г. Мариан Залцман се отказа от длъжността главен изпълнителен директор на Havas PR North America и председател на Havas PR Global Collective, за да приеме може би най- голямото предизвикателство за един експерт по комуникации: да се отдаде на предаването на визията и посланията на на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) за изграждане на свят без тютюнев дим. В своята роля на старши вицепрезидент за глобални комуникации на ФМИ Мариан работи за ускореното изпълнение на тази мисия - изграждане на бъдеще без дим.

X