Рикардо Симонети в Европейския парламент

LGBTQ гласът, който се появи и във Friends The Reunion...

Силвия Канин 01 юни 2021

Oбичаме хората с присъствие, хората с позиция и със силен глас, който се чува. Затова не би трябвало да е изненада за никого, че се вълнуваме искрено да разговаряме с Рикардо Симонети – една от най-ярките фигури в LGBTQ общността в Германия. Автор, модел и вдъхновител от сцената на шоубизнеса, със своето умение да предава идеи и да въздейства Рикардо е първият досега LGBTQ Goodwill Ambassador в Европейския парламент. С него си поговорихме за политиката, модата и силата на изразните средства. Пробвайте и вие да комуникирате със страст темите, в които горите

Рикардо, честито за новото ти признание. Известен си със своите пищни и цветни аутфити. Може би не точно така си представят хоратa някой от Европейския парламент. Ще трябва ли да промениш стила си заради тази нова роля?
Първо искам да ви благодаря. Много съм горд да съм Goodwill Ambassador и съм благодарен за възможността да насоча повече внимание към темите, проблемите и правата на LGBTQ общността. За да отговоря на въпроса ви, ще кажа, че това беше първото нещо, което попитах и аз Европейския парламент, когато се свързаха с мен. За мен модата е език, на който се изразявам. Дрехите, които нося, предават послание още преди да съм си отворил устата. Отраснах в малко и доста консервативно село в Бавария и като дете мечтаех да мога да се заявя пред хора, без значение колко екстравагантно ще е това. Вярвам, че мога най- добре да представя моята общност, когато съм себе си и когато се обличам, както го усещам.

Ти започна и своя благотворителна инициатива– Riccardo Simonetti Initiativе. Възможно ли е да си част от шоубизнеса и да си активист?
Не започнах това начинание просто защото исках да съм активист. Моят гол беше да забавлявам хората, но когато видиш несправедливост, трябва да действаш. Хората под светлините нa прожекторите имат по-голяма платформа, имат мегафон, така че усетих, че е моя отговорност
да говоря и да ме чуват.

Твоят коафьор Флориан Ферино направи вълнистата коса, като след плаж и бляскавите визии твоя запазена марка. Той направи и косата за тази фотосесия. Ще бъде ли той с теб по време на срещите ти с политическите лидери?
Политическите зали не са моят натурален хабитат, даже доста се изнервям, когато срещам политици. Справям се с това усещане по-лесно благодарение на визията ми. Така че аз съм много щастлив да имам до себе си приятел, който да се грижи за това, докато аз обръщам внимание на
нещата, които имат повече значение в определения момент.

Политиката и модата свързани ли са?
Модата е била и винаги ще бъде политически ангажирана. Като всяка форма на изкуството, модата е отражение в реално време на това кои сме като личности и като общество.

X