Подправки в домашни условия

Ето кои са най-подходящите за отглеждане на закрито и при какви условия

Невена Дякова 25 февруари 2021

Понякога вълнуваща рецепта от Pinterest или снимка на освежаващ коктейл са ме вкарвали в дълбокото съжаление защо нямам прясна мента, стрък розмарин или малко мащерка… Дори когато пазарувам обилно и купувам зеленина устойчивостта й в хладилника не трае дълго и още по-малко съвпада с момента, в който ми е най-необходима.

Затова тази пролет съм решила, че стартирам домашна градина с подправки, която се надявам да запазя поне в едногодишен цикъл. Оказа се, че при някои видове подправки това е възможно само за този период, понеже са едногодишни, други обаче може да отгледате и в по-далечна перспектива.

Ето каква е продължителността при най-често влизащите в употреба на всяка домакиня:

  • Розмарин – многогодишен
  • Магданоз – двугодишен
  • Мащерка – многогодишна
  • Кориандър – едногодишен
  • Риган – многогодишен
  • Мента – многогодишна
  • Босилек – едногодишен

                         

Как да се грижите добре за тях?

1. Повечето градинари съветват да посеете семената през пролетта или началото на лятото. На опаковката на тези, които си закупих, указанието беше март/април.

2. Определете място от дома, където растенията ще получават недиректна слънчева светлина, но достатъчна, за да се развиват с нормални темпове. Ако забележите, че извиват стръковете си и се огъват в определена посока, вероятно количеството й не им е достатъчно и би било добре да ги преместите.

3. Една от основните грешки при отглеждането на подправки в домашни условия е да ги поливате повече от необходимото. Винаги проверявайте с пръст влажността на почвата в дълбочина и ако я намирате за достатъчна, отложете поливането.

4. Внимавайте с поливането особено през зимата, когато няма достатъчно светлина/топлина, за да изсъхва почвата по-бързо.

5. Ако вече имате пораснали растения, може да откъснете стрък от тях или по-млади корени, които да натопите във ваза или буркан с вода. Специалистите отбелязват, че, отглеждани по този начин, подправките също виреят много добре.

Фотография: Profimedia и unsplash.com

X