Мерси, ChatGPT, и любовта не е каквато беше

Отчасти заради изкуствения интелект и случващото се наоколо, отчасти заради нас.

Фотография: Profimedia

Върнах се да проверя дали съм разбрал правилно. Най-вероятно заглавието просто генерира трафик и лайкове. Tinder потребител използва ChatGPT, за да комуникира с над 5000 жени. Няколко месеца по-късно вече е сгоден за дамата, на която изкуственият интелект отправя предложение за брак. Заглавието е крещящо, само че и абсолютно вярно. След края на двугодишна връзка руски софтуерен инженер решава да се регистрира в приложението, но бързо разбира тъжната истина – откриването на човек, с когото можеш да размениш повече от няколко изречения и обещания за секс, е като да извикаш всичко коз с вале, деветка и три седмици в ръцете. Предполагам, че както аз мога да уловя определени черти на човека отсреща от начина му на писане, така и той се е чувствал в свои води с използването на програма, за да филтрира потенциалните кандидатки за сърцето му. Скандален обаче не е подходът, а фактът, че е проработил.

Is it just me, или в подобни моменти започвам да се питам кое точно не разбирам и кое по-скоро не е наред? Аз или тази история? Тогава взех решението да потърсим мнение – вашето, на нашите любими читатели. Резултатите от своеобразната анкета в Instagram помогнаха, а няколко от членовете на екипа ни директно изпратиха съобщение да попитат дали могат да вземат участие. Та ето ни тук.

Въпросът за първата среща беше провокиран от твърдението, че 69% от голяма група представители на Gen Z определено не усещат напрежение да следват конвенционалния модел и са по-склонни да се фокусират върху собствените си желания, дори последните пет първи срещи да са били всичко друго, но не и успешни. Някои отговори са достатъчно кратки, точни и ясни – "съдба", "общи познати", "колеги", "добрите стари барове". Други предпочитат да вярват в романтичната перспектива и описват перфектната случайна среща на улицата или общата компания, в която момчето задължително заговаря момичето и нещата просто се случват. И те не отричат, че за съжаление или за щастие, социалните мрежи остават най-подходящото място за целта. Пристигнаха няколко отговора, които споменават агенция за запознанства. Иначе вече поставяме емоционалната интелигентност на първо място, хуморът и физическото привличане я следват. Цялата тази статистика явно е помогнала и да бъдем по-откровени по важните въпроси като деца, семейство и поддържането на връзка от разстояние. Експертите посочват, че това е причина много хора да остават сами. Фиксират се върху идеята да открият човек зад съседната врата, а не осъзнават възможността, че може да е на другия край на света. Уви, никой не говори за поддържането.

Ако се налага да вървим по пътя на "трендовете", неизбежно стигаме до PDA и всякакви други опити за афиширане на връзката. През новата година те получават червен картон. Шумното и ненужно помпозно отбелязване на Свети Валентин също остава в миналото. "Твърде против", категорична е наша читателка. "И всеки друг ден е за обичане", заявява друга. Радваме се, защото отдавна е желателно да оставяме плюшените мечета за третия рожден ден на някой втори братовчед.

Понеже TikTok вкара в разговора червени, зелени и бежови флагове, нямаше как да не попитаме. Кой е най-големият red flag? Отново срещнахме стандартни проблеми – "криене на телефона и съобщенията", "редовни закъснения", "отмяна на срещи". Но някои отговори звучаха особено конкретни – "коментира всичко с майка си", съжителството с нея, липсата на работа и, признавам – изненадан съм, таен брак. Сериозно ли? 14% от участниците в друго (съвсем официално) проучване признават, че са склонни да игнорират определени индикации, за да спасят връзката. Могат да го направят само поставянето на цели и ясното осъзнаване какво очакваш от потенциалния партньор.

Не се сдържах. Попитах ChatGPT дали любовта се е променила. Получих следния отговор. Любовта наистина е претърпяла значителни промени в хода на историята. Обществените разбирания, културните влияния и индивидуалният опит са изиграли роля при оформянето на начина, по който тя се възприема, изразява и преживява. В традиционните общества любовта често се е разглеждала като практическо споразумение, основано на икономически и социални съображения. С нарастването на индивидуализма и стремежа към лично щастие концепцията постепенно се измести към по-емоционален и романтичен идеал. Напредъкът в технологиите също влияе. Появата на социалните мрежи и платформите за запознанства разшири възможностите за свързване, улеснява смислените връзки, но е възможно да доведе до повърхностни взаимодействия. Индивидуалните преживявания и личните перспективи също оформят начина, по който разбираме любовта. Тя несъмнено се е променила с времето. По-фокусирана е върху емоционалната връзка и личната реализация. Докато основната ѝ същност е добре позната, нейното изразяване и динамиката ѝ продължават да се развиват в отговор на непрекъснато променящия се свят, в който живеем.

Благодарих на чатбота, не знам кога ще се наложи да комуникираме отново. Знам обаче, че Рейчъл определено не беше наясно какво точно очаква от Рос. Това може би е логичната първа стъпка при каквато и да било следваща промяна в разбирането за любовта. А докато не поканите гостите на сватбата си във виртуална реалност, всичко е наред.

X