Ще разберем ли кой е Банкси?

Забраниха снимките на първата изложба на мистериозния артист.

Ася Иванова 20 юни 2023

Фотография: Profimedia

Банкси е един от най-известните улични творци през последните години. Той е мистерия и до днес никой не знае кой се крие зад този псевдоним.

Артистът нарочно крие личността си, защото иска творбите му да говорят вместо него. Изкуството му е насочено към проблеми като бедността, протестите, войната, свободата. И неговите графити се появяват ненадейно на различни места из града. И макар името да е познато в цял свят, нито възрастта, нито личността му са известни. Има теория, че зад името Банкси се крие музикантът Робърт дел Ная от Massive Attack.

Днес всичките му творби са събрани в обща изложба на закрито. Това се прецедент за него и се случва за първи път. Феновете му могат да видят графитите му до 28 август в Галерията за модерно изкуство в Глазгоу. 

По-интересното обаче е, че всички вече тръпнат да разберат дали най-сетне мистерията ще бъде разкрита и ще разберат кой всъщност е Банкси. Още повече, че забраниха всякакви снимки по време на изложбната. Това провокира предположенията дали тайната ще бъде разбулена. 

Изложбата представя най-ранните творби на артиста от края на 80-те години до тези, които са създадени преди месеци. Изложените графити превръщат шотландския град в културна столица на лятото. Билетите за събитието бяха разпродадени за часове.

X