Фотография: Profimedia
Коледните празници наближават и всяка трапеза заслужава специални, вкусни и ефектни хапки. Тези солени "елхички" от бутер тесто с шунка и сирене са не само красиви, но и лесни за приготвяне. Те са идеалното апетитно предястие, което ще впечатли гостите още при поднасяне.
Необходими продукти:
1 пакет бутер тесто
150 г шунка – нарязана на ситно или настъргана
150 г настърган кашкавал или друго твърдо сиренe
1 яйце (за намазване)
1 с.л. прясно мляко
Прясно смлян черен пипер
Малко риган или мащерка (по желание)
Дървени шишчета
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C (горен/долен реотан). Разстелете бутер тестото върху леко набрашнена повърхност. Поръсете равномерно цялата повърхност с шунката и настъргания кашкавал. По желание добавете черен пипер и риган. Навийте тестото на руло по дължина. Нарежете рулото на ленти с дебелина около 1,5–2 см.
Оформете елхички: Вземете всяка лента и я нанижете върху дървеното шишче, като оформите зигзагообразно "дърво". Подредете елхичките върху хартия за печене. Разбийте яйцето с прясното мляко и намажете елхичките за златиста коричка.
Печете 15–20 минути или до златисто. За финал на върха на шишчето може да сложите звездичка от кашкавал за завършен вид.
Поднасяне:
Сервирайте топли или леко охладени. По желание може да украсите с капка кетчуп (като „връх" на елхичката) или да ги поднесете с дип от заквасена сметана и чесън.