Градина в обувка

Втори живот за старите обувки

Със сигурност вкъщи имате стари обувки, които не сте носили дълго време, но все не се решавате да изхвърлите. Идеалният начин да им вдъхнете нов живот е да ги използвате за оригинална цветна градина. А и сега е сезонът на разсадите – точното време, в което да засадите нови растения в градината или на терасата. Защо да купувате нови и скъпи кашпи и саксии, ако може да използвате дори старите си кецове? Вижте как.

Необходими са ви ненужни чифтове стари обувки, сръчни ръце и малко свободно време.

  1. Напълнете обувката с плодородна почва (за предпочитане чернозем), след което в нея поръсете семена или засадете директно разсад от любимите ви растения.
  2. Поливайте получената декоративна цветна градина с хладка вода и я поставете на видимо място в двора или на терасата, така че да радва окото.
  3. За да се предотврати натрупването на излишна влага в обувката, предварително могат да се направят няколко малки дупки в подметката.
  4. За да направите композицията още по-интересна, обувките могат да бъдат боядисани в някакъв ярък цвят или дори изрисувани.

Абсолютно всякакви обувки могат да се използват за такива композиции: гумени ботуши, маратонки, кецове, сандали, галоши, балеринки, боти, кубинки, мокасини. Що се отнася до цветята в тях, по-добре е да се даде предимство на ярки, непретенциозни растения с неголяма височина.

Важно е, както споменахме и по-горе, саксиите от стари обувки да имат отвори за оттичане на излишната вода. В противен случай корените могат да загният, което ще доведе до смъртта на засадените в тях растения.

X