Къщата с живите дървета или как интериорът обикна природата

Лидия Делирадева 01 септември 2019

На изложението Casacor в Сао Пауло бразилският архитект Ото Феликс представи идеен проект на селска къща, в който авангардните решения съжителстват с рустикалните елементи.

Sibipirunas House, която е с площ от 250 m², наподобява огромна пергола с оребрени стени и таван. Тя е пронизана от слънчевите лъчи, но защитена от дъжда: структурата на металните греди, покрити с мазилка, е „завита” отгоре с листове от прозрачно стъкло.

Замислено специално за тропическия бразилски климат, имението е възможно най-отворено към заобикалящата природа: за стволовете на старите дървета има дупки в пода и покрива, листата им може да се видят през тавана, а стъклената стена в хола се премества, така че да може да се излезе в градината.

Проектирайки интериора на къщата, Феликс е вдъхновен от подовете с големи плочи, популярни в Сао Пауло в средата на 20 век. Откривайки ненужни травертинови плочи, архитектът създава от тях прегради с неравномерни, назъбени ръбове, за да раздвижи прецизната архитектура на сградата. С тях е оформена кухненската зона с дневната - с отворена планировка, както и стените в банята.

Три асиметрични пласта от травертинови плочи сякаш израстват от пода на спалнята: единият от тях ефективно разделя зоната на банята, а другите два оформят мивката. В стремежа си да подчертае минимализма и артистичността на решението, архитектът „врязва” крановете и душа директно в стената. Композицията се допълва от кръгло изпъкнало огледало, надничащо иззад назъбения ръб на плочата.

В интериора на къщата архитектът е използвал както творби на местни дизайнери, така и предмети по негов собствен дизайн. Такива например са трапезарната маса с монолитен плот, изработен от тъмен гранит и месингови крака с различна дебелина, както и таблата на леглото, наподобяваща ефирен параван.

X