Растенията, които пречистват въздуха у дома

Ще са ви нужни няколко такива, особено ако живеете на busy улица.

Има значение какви растения избирате за дома си! Някои от тях не само ще го направят по-красив и уютен, но и ще помогнат за пречистването на въздуха от токсини, прах и микроби.

Ето списък с най-добрите предложения, които може да "заселите" вкъщи. Може би вече имате някои от тях, затова нека сега поговорим за полезните им свойства.

Спатифилум (Spathiphyllum)

За щастие, един от най-добрите пречистватели на въздуха се намира много често в домовете на българските семейства. Премахва формалдехид, бензен и трихлоретилен, а допълнително може да се пребори с толуен и ксилен.

Имайте предвид, че докосване на вътрешността на характерните бели цветове може да предизвика силна контактна алергия, затова дръжте далеч от обсега на деца. Отглежда се на непряко слънце, при ежеседмично поливане.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ РАСТЕНИЯ В INSTAGRAM?

Аглаонема (Aglaonema)

Това растение, идващо от Индия, също е доказано ефективно средство за прочистване на въздуха. Допълнително аглаонемата повишава производителността, концентрацията и паметта, като същевременно намалява стреса и повишава настроението. Можете да я откриете в голямо разнообразие от нюанси – розово, червено, оранжево, жълто и сиво.

Обича слабо осветени и влажни условия, така че също е подходяща за банята. Ако решите да държите растението някъде другаде, не забравяйте да пръскате листата с вода от време на време, за да предотвратите потъмняване и изсъхване.

Алое (Aloe Vera)

Освен че е красиво, отглеждането му също е лесно. Обича светлина, но в никакъв случай да не е пряка. Поливайте го рядко, веднъж на 2-3 седмици и то необилно.

Алоето филтрира отлично съставки, отделяни при употребата на някои химични почистващи препарати и бои. Бори се и с въглеродния окис. Другият бонус е, че сокът от листата му лекува порязвания, изгаряния и много добре хидратира кожата.

Зелена лилия (Chlorophytum comosum)

Хлорофитумът е идеално растение за начинаещи. Може да оцелее в много различни, екстремни условия откъм светлина и температура, затова може да кажем, че трудно ще го "убиете".

Със сигурност сте го виждали при баба си, майка си или някоя приятелка. Зелената лилия се бори с токсините, без да иска особени грижи. Хубавото е, че ако имате домашни любимци, това е едно от малкото стайни растения, напълно безопасни за тях.

Сансевиера (Sansevieria trifasciata)

Този красив сукулент е познат с още много имена като змийско растение, меч, езика на свекървата или змийска кожа. Въпреки страшните си имена, то също се нарежда в списъка с най-пречистващите растения. Отлично филтрира химикали, съдържащи се в почистващи продукти, тъкани и козметика. Ако го сложите в спалнята, ще се насладите на спокоен нощен сън заради отделянето на кислород.

Както всеки сукулент, не преполивайте и този, тъй като корените му може да изгният. Расте добре при слаба светлина.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-СНИМАНИТЕ РАСТЕНИЯ В ИНТЕРИОРА

Драцена (Dracaena marginata)

Този вид палма премахва оксилен, трихлоретилен и формалдехид и е много популярно стайно растение у нас. Тя всъщност произлиза от горите в Африка и подобрява концентрацията и паметта, което я прави идеална за вашия домашен офис.

Изисква по-малко вода от другите, така че внимавайте. Уверете се, че почвата остава влажна, но не и мокра. Преполиването може да доведе до загниване на корените.

X