Как да изчистим банята у дома бързо и лесно?

Съветите по-долу ще ви помогнат да се справите бързо и лесно с хигиенната поддръжка.

31 март 2023

Фотография: Pexels

Банята е това помещение в дома, което трябва да бъде поддържано своевременно, за да се осигури максимална чистота, влияеща не само върху начина, по който се чувствате там, но и на здравословното състояние. Почистването на това помещение и поддържането му в изряден ред е трудна задача, защото много лесно се наслоява мръсотия. 

Специалистите от Ню Фреш дават ефикасни съвети, от които можете да се възползвате, за да си осигурите бързо и лесно изчистване на вашата баня. Съществуват, както множество методи и домашни средства, които можете да използвате за целта, така и професионални препарати, позволяващи основното премахване на мръсотията.

Защо е важно редовното изчистване на банята?

Поддържането на висока хигиена в банята е сред най-трудните домакински задачи, пред които следва да се изправите, но е и от тези помещения, чиято изрядност е максимално важна за живущите и посетителите. Основно причините се коренят не само в естетиката и удобството, което ще изпитате, ако хигиената е на високо ниво, но и в самата среда, която е влажна. Именно наличието на влага и поддържането на по-високи температури, което се извършва най-често при къпане, лесно се формират гъбични микроорганизми, които образуват цели колонии. 

Често срещан проблем, който много хора могат да открият в това помещение, е наличието на плесен и мухъл по стените и тавана. Именно високата влажност, нередното и некачествено изчистване, както и липсата на вентилация, могат да допринесат до това състояние. Спорите на гъбичките, които ги образуват, могат да навлязат в дихателните ви органи и да причинят раздразнение, кашлица и при по-чувствителни хора, дори астма. 

Освен това, дори най-новата и луксозна баня, при неефективно изчистване и висока влажност, може да изглежда неблагоприятно. 

Именно тези обстоятелства и допълнението, че за да поддържата своята собствена хигиена на високо ниво, ви трябва чисто помещение, където да следвате рутинните процеси, правят ефикасното изчистване на това помещение много необходима.

Какви домашни средства можете да използвате за ефективно изчистване на банята?

Освен специализираните продукти, които можете да използвате за ефективното почистване на тази зона от дома си, има няколко други съставки, познати с широкото си и високоефективно приложение. Такива са:

Оцет - Освен в кулинарията, обикновеният ябълков или винен оцет служи за много други дейности, като премахване на мръсотията. Можете да го използвате за санитарния блок, както и за плочките. Дори ако сте направили ремонт и сме сменили подовата настилка, можете да използвате оцет за премахване на следи от латекс, за почистване на фугите, както и за осигуряване на отличен блясък на повърхността. Поради силния характер на това домашно средство, е важно да създадете работен разтвор, който се състои от равни част оцет и вода. Ако искате да почистите варовик, чрез тази смес можете да постигнете блестящ резултат. Ако искате плочките на стените да изглеждат като нови, можете да използвате този домашен препарат, като го приложите чрез пръскане. За целта ще ви е необходима ръчна пръскачка. След като изчакате 5-10 минути разтвора да подейства, облейте обилно с вода или забършете с мокър парцал. 

Сода бикарбонат - Тази съставка е позната със своя широк спектър на действие. Несъмнено, избирайки сода бикарбонат, вие получавате не просто привидно изчистване на вашата баня, но и премахване на мръсотията в дълбочина. Особено ако имате мухъл или плесени, антибактериалното и антисептично действие на содата бикарбонат биха ви свършили отлична работа. Наслоете този прахообразен компонент върху участъците с видимо развитие на гъбични колонии и изчакайте няколко минути. След като изтъркате, нанесете водороден прекис с 3% съдържание. Това действие не само води до изчистване на банята ви, но и ще предпази здравето на дихателните ви пътища.

Лимонтозу - Лимонената киселина може да се използва самостоятелно или да се смеси със сода бикарбонат. Достатъчни са няколко лъжици, добавени в чаша топла вода.

Какви са предимствата на професионалните препарати и защо да изберете тях?

Сред най-добрите възможни варианти за щателно изчистване на банята, е използването на професионални препарати за целта. Тези хигиенни продукти притежават множество предимства, от които можете да се възползвате:

разграждат мръсотията и премахват микробите;

• след почистване с професионални препарати ще забележите видима разлика;

предлагат се различни продукти, които са предназначени както за общо ползване, така и за конкретни компоненти – за под, за санитарен блок, за обезмирисяване, обезмаслители за разграждане на мазни и наслоени петна;

препаратите се характеризират с отлична вискозна структура, което позволява задържането им върху вертикални повърхности;

премахват ефикасно следи от сапун, варовик, мухъл, плесен;

подходящи са за отстраняване на мръсотията при труднодостъпни места;

има голямо разнообразие на пазара, което ви позволява да избирате измежду различни марки, продукти за поддръжка на конкретни участъци;

 могат да бъдат в различна форма – концентрати, готови за употреба разтвори, прахообразни.

Съвети за ефективно изчистване на банята

За да постигнете максимално ефективно изчистване на своята баня, независимо дали използвате доказаните домашни средства или професионални препарати, е важно да следвате следните съвети, които ще ви помогнат да се справите бързо и лесно с хигиенната поддръжка:

Направете си чеклист на отделните участъци, които следва да почистите – групирането на зоните, като санитарен блок, плочки, ъгли на тавана, стени, би ви помогнало да се организирате по-успешно.

Винаги извършвайте навременно почистване – дори да ви изглежда чисто помещението, най-вероятно това е само привидно. Навременните действия ще ви помогнат да поддържате средата с максимално висока хигиена.

Ако използвате препарат, недейте да го избърсвате или отмивате веднага. Най-правилно е да нанесете върху участъците, които искате да почистите, и да оставите активната формула на съставките да действа поне 5-10 минути, за да успее да разгради мръсотията. 

Ако използвате лимонтозу, много внимавайте с мраморни повърхности, защото те могат да изменят външния си облик при контакт с лимонена киселина. Препоръчително е такива повърхности да не се обработват с домашното средство.

X