Учените разкриха с кого да трябва да споделяме мечтите си, за да се сбъднат

Лидия Делирадева 16 септември 2019

Ако искате да постигнете целта си, не казвайте на никого за това. Най-често хората споделят мечтите си с „безполезни" събеседници. Но има прост начин да увеличите вероятността да сбъднете желанията си.

В редица проучвания специалисти от държавния университет в Охайо установяват, че хората по-упорито и активно постигат целите си, ако разказват за тях на тези, които считат за по-високи в статута си от тях самите. Но по-често хората говорят за мечтите си със събеседници на тяхното ниво - и това е безполезно.

Тези резултати противоречат на широко известното проучване от 2009 г., авторите на което твърдят, че е по-добре да не споделяме с никого нашите цели.

Хауърд Клайн и неговият екип са открили различен модел. „За разлика от това, което сте чували досега, в повечето случаи е по-полезно да споделите идеята си, отколкото да не го правите - споделете с някого, чието мнение цените", казва той.

Клайн описва механизма по следния начин: ако човек говори за своя план на някого, когото уважава, той ще положи повече усилия за постигането на тази цел, за да поддържа репутацията си в очите на онзи, с когото е споделил.

За да стигнат до такива заключения, учените са провели няколко проучвания. Първо, те са открили, че работещите възрастни често споделят кариерни цели помежду си и желанието за постигане на тези цели е по-високо, ако слушателят е на по-висока позиция от тях.

В друго проучване, група от 171 студенти е трябвало да седнат пред компютърните екрани и да местят плъзгача по екрана максималния брой пъти за определеното време. След като изчислили резултата, те е трябвало да повторят експеримента, но този път преди началото са записали целите си. След това ръководителят ги е информирал, че ще дойде негов асистент и ще провери целите им.

Пред някои участници той се е появил, облечен в костюм, и се е представил като аспирант факултета по икономика, експерт по изучавания проблем (с по-висок статус). За други той бил облечен в ежедневни дрехи и казал, че е студент в местния колеж, който работи на непълно работно време тук (по-нисък статус). А третата група не показала целите си пред никого.

Резултатите показват, че първата група полага повече усилия за постигане на целта, отколкото другите две групи. Няма разлика между показателите на втората и третата група.

 „Ако мнението на човека, на когото разказвате, не е важно за вас, това не се отразява на желанието ви да успеете - а точно в това е смисълът на поставената цел", казва Клайн. „По-вероятно е да постигнете целта и да не се откажете, ако я споделите с някого, когото уважавате."

Третото проучване е оценило субективното отношение към статута на личността. Онези участници, които са били по-притеснени от това какво би помислил асистентът за тях, по-силно са се стремили да постигнат целта си. Почти 300 студенти са участвали в четвъртия експеримент и той е продължил цял семестър. Те е трябвало да си поставят за цел да получат определени оценки и да разкажат на другите за това. Както и в предишните случаи, тези, които са споделили целите си с по-уважавани хора, са работели по-усилено и по-често са постигали успех.

X