Три вили от филмите за лятната ни почивка

Лидия Делирадева 20 август 2019

Филмът „Открадната красота" е заснет от Бернардо Бертолучи през 1996 г. и отвори пътя на Лив Тайлър към голямото кино. Успехът на лентата беше гарантиран не само от красивите кадри с младата Лив, но и от зашеметяващите пейзажи и декори, сред които се развиваше действието. Филмът е заснет в старата вила Villa di Geggiano в Тоскана, принадлежаща на семейството на Бианка Бандинели още от 1527 г. и известна с оригиналните си ренесансови стенописи.

Вилата, където е заснет филмът „Открадната красота"

Вилата се намира на шест километра от Сиена, в живописна местност с овощни градини и лозя (именно там се произвежда знаменитото вино Кианти). Домакините дават под наем къщата за церемонии, културни събития, частни партита, а също така приемат организирани екскурзии и просто туристи, които идват за уикенда, за да се насладят на природата и да опитат местните вина.

Вилата от „Открадната красота"
Вилата от „Открадната красота"

Психологическият трилър "A Bigger Splash" е заснет от режисьора Лука Гуаданино през 2015 година. Място на действието е живописният италиански остров Пантелерия и традиционната сицилианска хижа „дамузо" - ниска сграда с купол, направена от вулканичен камък. Къщата, в която се снима филмът, се намира в имението Tenuta Borgia и е паметник на историческото и културното наследство. На територията има маслинови горички и лозя (там се отглежда сортът Зибибо и от него с произвеждат мускатови вина). Освен това, мястото е известно с най-красивите залези в света - които, между другото, многократно са запечатани във филма.

Вилата от филма "A Bigger Splash"
Вилата от  "A Bigger Splash"
Вилата от  "A Bigger Splash"
Вилата от  "A Bigger Splash"

В източната част на департамента Вар се издига Château du Rouët, където през 2014 г. Уди Алън режисира комедията си „Магия на лунна светлина” с Ема Стоун и Колин Фърт. Интериорът и мебелите от 19 век са запазени вътре в къщата, отвън има парк от 1876 г. с фонтан, езерце и редки растения, като гигантските чилийски юбеи, а наоколо са разположени маслинови гори, дъбови гори и лозя. Шатото е много популярно сред младоженците, които идват тук, за да отпразнуват сватбите си, и сред обикновените туристи, пътуващи из Прованс.

Вилата от „Магия на лунна светлина”
Вилата от „Магия на лунна светлина”
„Магия на лунна светлина”

 

X