Да отседнем в дома на Франсис Скот Фицджералд

Лидия Делирадева 01 октомври 2019

Класикът на американската литература Франсис Скот Фицджералд е известен не само с романите си, но и с любовната си история. Зелда Сайър е била на 18 години, когато се среща с Франсис през 1918 г., в един от градските барове. „Тя беше най-красивото момиче, което съм срещал през живота си. Тя просто трябваше да стане моя!”, спомня си писателят.

Франсис Скот Фицджералд

Две години по-късно те се женят и започва техният щур живот, пълен с необуздано забавление, луди измишльотини и безкрайни празници. Цяла Америка гледа как „Кралят и Кралицата на джаза” живеят живота си. И дори раждането на дъщеря им не ги усмирява.

През 1931-1932 звездната двойка се установява в Кловърдейл, близо до Монтгомъри, Алабама. Това е период на спокойствие след първата хоспитализация на Зелда, която по това време има сериозни проблеми с психиката си. Скот работи над „Нежна е нощта", а Зелда върху романа „Запази ми този валс" - за ерата на джаза, който, както твърдят злите езици, тя започва да пише напук на съпруга си и който остава единствената ù творба.

Къщата, в която живеят, е напълно различна от луксозните имения на Гетсби и други герои на Фицджералд. Това е скромна двуетажна тухлена сграда, построена през 1910 г., намираща се сред магнолии и само на миля от района, където е родена Зелда. След като семейството се изнася от нея (смъртта на бащата предизвика нови проблеми при Зелда и тя отново трябва да бъде настанена в клиниката), къщата е разделена на четири апартамента. Днес музеят на писателя е разположен долу, а горе се намират апартаменти с две спални, които всеки може да наеме през платформата Airbnb.

Къщата в Монтгомъри е последната от четирите оцелели къщи на Фицджералд, които са достъпни за посещения. Всички останали са частна собственост. Въпреки факта, че сградата вече е на повече от сто години, стаите са оборудвани с всички съвременни удобства, кухня, самостоятелна баня (баните са добавени през 1930 г.), интернет връзка. Главната спалня разполага с винтидж легло с Queen-size размер, втората спалня е оборудвана с две единични легла. Особено внимание заслужава спалното бельо Fitzgerald от SisCovers.

Има и отделна дневна, трапезария и слънчева веранда с изглед към известните магнолии, които са се запазили от Фицджералдите. Всяка стая има собствен изход, но собствениците препоръчват да се използва общата входна врата: „Стълбите са стръмни и слабо осветени през нощта, така че поради съображения за сигурност е по-добре да я използвате изключително като авариен изход”, съветват те.

X