Нов планински комплекс в Чехия показва как дизайнът и природата могат да живеят в хармония

Лидия Делирадева 16 ноември 2019

Чешката архитектурна фирма ov-a наскоро премахнала бивш универсален магазин от 1980 г. в планинския град Pec pod Sněžkou, и на това място е изградила хотела Svatý Vavřinec - модерен комплекс с 90 апартамента, които предлагат истинска алпийска почивка. На мястото на стария магазин, който е пречел на селото, архитектите създават нов търговски комплекс със зелени покриви, върху които разполагат четири дървени сгради. Наречен от дизайнерите „поляна", достъпният зелен покрив служи като полу-частно открито пространство с място за външна скара и места за сядане, детска площадка и частни тераси към индивидуалните апартаменти.

Черпейки вдъхновение от местния планински простор, архитектите създават Svatý Vavřinec с естествени материали и семпли форми, за да съчетаят архитектурата с пейзажа. Търговската част е облицована с камък и покрита с плътен зелен покрив. Четирите сгради с апартаменти се различават по размер и ориентация и са „облечени” в кедър, имат и големи прозорци, които отварят гледка към пейзажа навън. Ако собствениците на апартаменти решат да ги отдават под наем, гостите могат да се насладят на цялостно хотелско изживяване с рецепция и почистване.

Търговският комплекс предлага на клиентите супермаркет, аптека, магазин за спортни стоки и магазин за ски и велосипеди. До търговските помещения се стига и през интериора на всички апартаменти. Сградата има и два подземни гаража на различни нива.

„Основният характер на района е оформен от отделно стоящи сгради по главната улица, които са в тясна връзка със заобикалящата ни природа", обясняват архитектите. „Атмосферата е допълнена и от път, извиващ се през долината - покрай потоци и пролуки между къщите, които позволяват да се хвърли поглед към равнините около селото и къщичките, разпръснати по поляните. Дизайнът на четирите жилищни сгради продължава нишката на тези качества и ги развива и доразвива.”

X