Устойчивият блясъкът на H&M Conscious Exclusive AW19

Силвия Канин 25 септември 2019

Conscious е дума, която трябва да запомним много добре, да й намерим място не само в речника ни, но и в гардероба ни. Той ужасно се нуждае точно от смисълa, който стои зад тези няколко латински букви. Истината е, че времето, в което живеем в белязано от динамични промени и драматични статистики. Една от тях показва, че прекрасната вселена на модната индустрия е сред най-големите замърсители на нашата планета. Някои биха си казали, че на големите брандове не им пука щом продажбите вървят. Това обаче не е така и шведският бранд H&M е абсолютното доказателство. Марката отправя поглед в бъдещето с решението до 2030-а да премине изцяло към използването на устойчиви материи за създаването на колекциите си.
Най-новата вълнуваща новина от тях е появата на десетата H&M Conscious Exclusivе колекция, която прилича на окъпан в бясък маскараден бал. Официалното облекло, което владее настроението на устойчивата линия, напомня за отминала епоха на елегантност и разкош. Романтиката за сетивата откриваме във всички модели на H&M Conscious Exclusivе. Рокля с принт на рози, рокля от тюл, къси рокли с панделки и пайети, костюм от кадифе от рециклиран полиестер, пелерина с мъниста от рециклирано стъкло, селекция от утлрашик фиби за коса от сплав от рециклиран цинк и месинг.
Да продължаваме ли да изреждаме или вече стана ясно, че рециклираните материали са гвоздеят в H&M Conscious Exclusive AW19. За първи път в колекцията присъстват рециклиран месинг, рециклиран цинк и TENCEL™ х REFIBRA™.
Какво е рециклиран цинк и рециклиран месинг?
Те се произвеждат от скрап електроника и бижута.  Те се стопяват, пречистват и отливат във формата на нови продукти, като по този начин се спестява енергия и се намалява негативният ефект от добива им. Материалите могат да бъдат рециклирани многократно без да променят свойствата си.
TENCEL™ х REFIBRA™
REFIBRA е влакно от лионсел, което е направено от отпадъчен памук примесен със стърготини от дървесина. Процесът на изработка на този тип влакно има много по-малък отпечатък върху околната среда, в сравнение с много други влакна, а и също така спестява химикали, вода и CO2 емисии.
Пластмасови бутилки в мода
Рециклираният полиестер се произвежда от преработени  PET бутилки. С гордост H&M са сред компаниите, които използват най-много рециклиран полиестер.
Вълна като никоя друга
Рециклираната вълна се появава, използвайки парчета вълна, остатъци от работния процес или от събрани дрехи. Рециклирайки вълна, H&М спестяват суровини и използват по-малко химикали, вода и земя.
От червеи до органична коприна
Тя идва от копринени червеи, живеещи в органични черници.  В процеса на отглеждането им не са използвани пестициди, ГМО или тежки химикали. Органичната коприна, точно като конвенционалната такава, има красив блясък, лекота на влакната и комфорт при допир.
Как така рециклирани стъклени мъниста?
Те са направени от отпадъци от стъкло. Рециклираното стъкло се превръща в красиви перли, които се използват за декорация на колекциите.
 

X