ЕТНО - бижута с история

Лидия Делирадева 08 август 2019

„Ефир” е млада и амбициозна премиум българска марка. От 2019 г. предлага бижута с естествени скъпоценни камъни, както и изработването на поръчкови такива, създадени по желание на клиента. Отскоро започва разработването на нови колекции, първата от които е именно "Етно". Брандът е ръководен от специалисти в областта и целù повече информираност и осъзнатост в бранша.

Представяме ви първото златно дизайнерско бижу от колекцията на „Ефир: ЕТНО - с традиционни български символи в осъвременена визия. Създадени са за модерната жена, независимо в коя точка на света живее, така че да допълват забързаното ù ежедневие. Моделите се предлагат в 14-каратово злато, с различни естествени скъпоценни камъни, което ги прави прекрасна инвестиция за вас самите или за хората, които обичате. Всяко изделие се довършва на ръка, с прецизност до съвършенство.

Пафтите, наричани още чапрази, са древно, изящно украшение, носено от българката векове наред. Вдъхновен от токите за колан, част от традиционната българска носия, накитът носи мощна символика и защита на притежателката си. Традиционно са отличителен белег на омъжените жени, за разлика от момите, които са носели предимно мъниста. Вярва се, че пафтите са символ на плодовитост и са подарявани на бъдещата булка при годеж или сватба, за да защитават детеродните органи и да я крепят, докато е бременна. Смята се също, че отблъскват всички зли сили. На пафтата е изобразен гълъб с маслинова клонка, символ на безкористната любов, надежда, мир и духовно възнесение. Разперените криле допълват образа със свобода на духа и поглед отвисоко. Флоралните мотиви обгръщат сцената с лекота и женска енергия.

Как дойде идеята за колекцията

Кристина Панчева

„От малка съм запалена и силно впечатлена от българския фолклор. Особено интересно ми е било да разбера смисъла зад символите и обичаите на дедите ни. В семейството ми жените имат специално отношение към българските традиции. Прабаба ми е била народна певица. Майка ми и братовчедка ми танцуват народни танци, сестра ми пък, която живее в Берлин, пее в невероятен хор. Наскоро издадоха CD, та един ден слушайки ги и припявайки си народни песни в колата, реших, че и аз искам да допринеса с нещо за възраждането на традициите. Насочих се към това, в което съм добра и резултатът надмина очакванията ми. Подготвям за вас още етно модели, с различни закодирани послания, и се надявам бижутата ми да ви харесват толкова, колкото и на мен!" казва Кристина Панчева – гемолог, оценител на диаманти, основател на „Ефир”.

Другото уникално творение от колекцията е двулицевият медальон, изработен от 14 карата злато, с 2 мм. (о,03ct) диамант. В него присъстват матирани и полирани части, изобразяващи баланса на енергиите.  Заложена е формата кръг - като сакрален символ, свързван с вечността, земната форма, божественото.

От едната му страна е разположена Канатицата – древен и мощен символ, който датира от 5000 г. пр. хр. и се среща в различни краища на света. Свързван е с безкрайността, дълголетието, дори вечния живот. Използва се за талисман, който предпазва от  негативни влияния и зли сили и носи щастие и късмет на притежателя си. По тази причина най-често е срещан на преносими предмети, както и на входа на къщи или гробници. В България е най-разпространен в килимарството и е изобразяван по чипровските килими, като символ на семейството и рода. В канатицата се съдържа и друг символ – маказа, който се асоциира с мъжката и женската енергия.

От другата страна е изобразено слънце, в центъра на което е монтиран диамантът. Сам по себе си камъкът олицетворява съвършенство, непобедимост и чистота. Слънцето изобразява живот, сила, светлина и топлина.

Медальонът е създаден като амулет, с богата символика и може да се носи равносилно от двете страни, в зависимост от настроението.

Ще откриете бижутата на сайта https://efirgems.com/ или в социалните медии @efirgems.

X