Цвят и блясък в новата колекция на Naeem Khan

Лидия Делирадева 24 април 2019

Вдъхновение за новата си колекция американският дизайнер с индийски произход Наем Кан (Naeem Khan) намира в спомените за първите му години, след като емигрира от Индия в Ню Йорк. Пищните тоалети за пролет/лято 2019 зарадваха почитателите му на Седмицата на модата в Ню Йорк с ярки цветове и принтове, елегантна линия и изобилен блясък.

В света на висшата Наем влиза от раждането си - неговото семейство притежава най-престижното ателие в Индия, а родителите на Кан в продължение на години обличат висшето индийско общество. Казват, че младият гений е овладял шиенето преди азбуката. Благодарение на старателното изработване на детайлите, изключителните орнаменти и изтънченото вплитане на етно стила, след много години той облече дори първата дама на САЩ.

Кан е роден през 1958 г. в град Барели (индийския щат Утар-Прадеш), в семейство на текстилни работници.

Прадядо му се е занимавал с производство и продажба на тъкани, а баща му е създавал костюми за официални срещи на високопоставени чиновници. Наем е  чувствал още като малък, че създаването на облекло не само е втъкано във фамилната му история, но и в неговото ДНК. Но родната Индия не е могла да задоволи амбициите на младия дизайнер.

Така, на двадесетгодишна възраст, Кан се премества в Съединените щати, където започва да работи с легендарния дизайнер Halston, известен като създател на стила „Американска жена”. Отдалечавайки се от използването на традиционни тъкани и мъниста, Наем се впуска в работата с кашмир и съвременни материали от 70-те години, като изкуствен велур например.

В нюйоркското си ателие младият индиец изучава всички сложности на драпирането и създаването на аксесоари за облекло. Той обслужва знаменитости и звезди от Бродуей, включително Лайза Минели и Елизабет Тейлър, а също така шие костюми за самия Анди Уорхол.

След като посвещава около двадесет години на Halston и на семейната марка Riazee, през 2003 г. Кан създава своята епична марка дамско облекло Naeem Khan.

Марката бързо заема място в най-престижните дефилета на Америка и Европа, а звезди от световна величина се появяват в изящните рокли на дизайнера на червения килим. Днес сред неговите клиенти са Бионсе, Тейлър Суифт, Дженифър Лопес, Пенелопе Круз, Кейти Пери, Кейт Хъдсън и много други.

Насладете се на колекцията му пролет/лято 2019 в нашата галерия.

X