Алберта Ферети: „Днес жените вече не се страхуват да се осмелят"

Наричат я „кралицата без корона” на италианската модна индустрия. Алберта Ферети е родена през 1950 година. Всичко в нейната кариера започва, когато отваря собствения си бутик Jolly, през 1968 година, когато е едва на 18. С таланта си Ферети скоро се превръща в сила, с която се съобразява цялата модна индустрия.

1974 година е времето, в което звездата на Ферети изгрява на модния небосклон – дизайнерката създава първата си линия под собственото си име и се радва на грандиозен успех. Алберта Ферети се нарежда сред най-известните дизайнери, а през 1980 г. става собственик на компанията Aeffe. Партнира ù нейният брат Масимо Ферети.

Днес Aeffe си партнира с известни модни къщи като Moschino, Pollini и Jean Paul Gaultier.

През 1989 година Ферети става първата жена член – учредител на италианска банка, наречена Cassa di Risparmio di Rimini, което е и още една добавка към иначе богатото портфолио на талантливата дизайнерка. Тя е обявена и за най-добра жена сред предприемачите в Емилия – Романя.

През 2009 дизайнерката пуска собствена марка парфюм, който впечатлява Клаудия Шифър. Почитателки на дрехите на Алберта Ферети са звезди като Мерил Стрийп, Сандра Бълок, Скарлет Йохансон, Ума Търман, Ема Уотсън и Даян Крюгер.

Разгледайте някои от моделите на колекцията, която тя представи наскоро в Монте Карло. Алберта Ферети познава клиентите си, и въпреки че продължава да доставя онези мечтани и леки шифонени рокли, за които самата дизайнерка признава, че са подправили нейната идентичност, тя също се стреми да добави и ексцентричност на дрехите.

Преди ревюто Ферети каза, че вниманието ù към ежедневното дамско облекло продължава с „по-прецизна визия”, тъй като тя работи, за да предложи изискани алтернативи на „силните жени", които са нейни клиенти.

„Толкова много се е изговорило за делничното облекло, но аз мисля, че съществува желание да бъдем по-ексцентрични и уникални, да изследваме по-индивидуален и специален език. Днес жените вече не се страхуват да се осмелят”, каза Ферети.

X