Алис Симеонова: Всяка промяна отнема време

Силвия Канин 13 септември 2019

Бихте ли се изненадали, ако ви кажем, че може да носите рокля от рециклирани PET бутилки? Вероятно отговорът на повечето от вас ще е „Да", не и нейният обаче. Тя е момиче, чието ежедневие можем да съберем в думичката „динамика". Любопитна и космополитна, Алис Симеонова (@mademoiselleaia) е родният моден блогър, който с един пост ни пренася във фешън столиците, обсипани с блясък и красота. Нямаше и капка съмнение, че искаме да облечем точно нея в есенната Conscious колекция на H&M, която е създадена от шведския бранд с мисъл за природата, гардероба и личния ни стил. Тя ще е налична онлайн на hm.com и в магазините на бранда от септември – най-перфектния месец за промени. Позитивни такива прави и Алис, която опитва с малки жестове да промени големия проблем... прекомерната употреба на пластмаса. Една бамбукова чаша за кафе или една рокля от рециклирани PET бутилки могат да бъдат крачка напред за всички нас. В това ни убеждават Mademoiselle Aïa и есенната Conscious колекция на H&M!

Ти си изключително динамична. Как се справяш с безумно многото пластмаса, която несъмнено те „следва" по време на твоите пътувания?
Невинаги едно пътуване е съпроводено от много пластмаса. Следващата седмица летя за Ню Йорк и съм решила да си нося собствена чаша за кафе. 

Каква е мечтата ти, свързана с устойчивата мода?
Мечтая си да няма такова разделение и да има само една мода и тя да е устойчива. Щастлива съм, че гигант като H&M работи в тази посока. 

Какво за теб е устойчивост в модата, в живота, в ежедневието?
Все още се уча, стремя се към минимализъм и в момента рециклирам, подарявам и дарявам средствата от дрехи, които вече не нося, на бебета слончета в Африка. Защото разбрах, че нямам нужда от купища дрехи и вещи, а само от най-необходимото. 

Защо е толкова готино да събираш разделно, да използваш максимално малко пластмаса и да се обличаш с дрехи, зад които има послание? 
Истината е, че вече дори не е просто „готино", защото положението е много сериозно и ако не започнем всички да се замисляме и да се променяме в тази посока, за жалост, не ни очаква нищо хубаво. 

Какво научи от есенната колекция на H&M?
За мен е голямо признание да бъда част от тази кампания, важно е да се говори и още по-важно е да се действа. Вярвам, че е лесно да критикуваме, но всяка промяна отнема време и всяка една крачка води към голямата промяна. 

Фотография: Ивомир Пешев
Стайлинг: Боян Кузески
Грим: Ивана Димитрова
Коса:
Салони Inspire

X