Как да се храним през зимата, за да бъдем здрави?

Не казваме, че трябва да консумирате само храните, които срещнете по-долу, но е добре да ги включвате в менюто си по-често.

Димитър Андонов 06 февруари 2020

1. Започнете деня си със здравословна закуска, която се освобождава бавно от тялото ви - това ще го запълни с енергия до обяд. Овесените ядки са чудесен начин да посрещнете сутринта - опитайте да ги гарнирате с ядки, семена и сезонни плодове като ябълки, круши, червени боровинки и фурми.

2. Изберете плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Добавете в менюто си храни като сладки картофи, домати, червени чушки и цитрусови плодове - те имат високо съдържание на витамин С, който играе важна роля в имунната система и нивата на енергия. Особено важно, ако спортувате редовно.

3. Потърсете източници на цинк. През зимните месеци можем да влезем в контакт с вируси, които да причинят настинка или грип. Затова е важно имунната ни система да функционира нормално, а цинкът допринася за това. Храни като стриди, спанак и бобови растения са добри източници на цинк.

4. Яжте повече храни, богати на желязо. Червените меса, лещата и зелените листни зеленчуци са перфектното решение, ако не ви се иска да приемате хранителна добавка с естествено желязо.

5. Увеличете приема на риба, яйца и сирене. Сьомгата и треската, заедно с млякото, яйцата и сиренето са чудесен източник на витамин В12. Той допринася за нормалното функциониране на имунната система, а също и за намаляване на хроничната умора.

6. Разменете сладките храни за зеленчуци и супи. Има много зимни храни, които са питателни и успокояващи - опитайте печени кореноплодни зеленчуци, които са вкусни и сладки, или пък супи, пълни със зеленчуци (чудесни за обяд, особено ако ги допълните с чесън или джинджифил).

X