Стилът на възпитание влияе върху здравето на детето на генетично ниво

Проучванията на американски учени показват, че стресът в ранна възраст е свързан с по-къси теломери - ДНК „връхчета", които се считат за биомаркер за измерване на ускореното клетъчно стареене, както и на повишния риск от много болести през целия живот. Работата е публикувана на сайта на университета „Лома Линда”.

Теломерите на участниците, които са споделили, че стилът на възпитание от страна на майките им е бил „студен”, са били средно с 25% по-къси в сравнение с доброволците, които са характеризирали отношенията в семейството си като доброжелателни и топли.

При всяко деление на клетките теломерите се скъсяват, което съкращава и продължителността на живота.

„Сега ние знаем, че с увеличаване на стреса в ранна възраст, теломерите се съкращават и съществува риск от много болести и преждевременно стареене", заявява водещият автор на изследването Реймънд Кнутсен.

Проучването изследва и степента на влияние на нивото на образование и индекса на телесната маса (ИТМ) върху връзката между „студения” стил на възпитание и дължината на теломерите.

При хората със затлъстяване и по-ниско ниво на образование, влиянието на родителското възпитание върху скъсяването на теломерите е отчетено като най-високо. Висшето образование и нормалният ИТМ осигуряват известна защита срещу преждевременното стареене на клетките, твърдят авторите.

Неотдавнашни експерименти на друга група американски учени доказаха, че манипулация на стабилизацията на теломерите може да забави стареенето.

X