По следите на изгубения ръкопис на "Записите на Капоти"

Едновременно интегриран в средите на висшето общество и страничен наблюдател. Приятел на всички, но обичан от никого.

Димитър Андонов 11 октомври 2021

Когато Труман Капоти умира през 1984 на 59 години, последният му роман „Сбъднати молитви" остава недовършен. В продължение на две десетилетия Капоти разказва за своя проект, но той така и не стига до публиката. Издателите дори му предлагат милион долара, ако предаде ръкопис до 1 март 1981 г., след като три пъти отлагат издаването, но срокът отново не е спазен.

Романът представя историята на млад писател, който си проправя път към висшето общество. Идеята е била да наподобява едно от най-значимите произведения на Модернизма – „По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст.

Четири глави от историята са публикувани в Esquire през 1975-а. Съдържанието им коства на Капоти приятелствата му с Уилям Пейли (основателят на CBS) и съпругата му Бейб, Глория Вандербилт (наследницата на един от най-богатите родове в Америка), Хепи Рокфелер (Бивша втора дама на САЩ) и Ан Удуърд.

В рамките на кино-литературния фестивал Синелибри се излъчва филмът „Записите на Капоти", който изследва експлозивния ефект на незавършения роман с помощта на записи, анимация и интервюта, сред които такива с холивудската икона Лорън Бакол и писателят Норман Мейлър. Филмът разкрива противоречивата личност на Капоти. Горд и открит хомосексуален мъж, който не се страхува да бъде себе си и все пак страдащ от факта, че майка му не го приема. Едновременно интегриран в средите на висшето общество и страничен наблюдател. Приятел на всички, но обичан от никого, както сам заявява във филма.

Творбите на Капоти са признати за класика, но това, което винаги е привличало хората към писането му, е личността зад думите. Ако и вие сте привлечени от първата истинска нюйоркска „клюкарка", можете да видите филма  в рамките на фестивала на 20 октомври от 19:00 в Дом на киното и на 24 октомври от 18:15 в кино „Люмиер".

Текст: Гергана Гълъбова

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

X