Сбогом, Глория!

Вчера, на 17 юни, Глория Вандербилт - американска актриса, писателка, художничка и дизайнерка – е починала от рак. След смъртта на Глория синът ù - моделът и водещ в CNN Андерсън Купър - сподели, че 95-годишната му майка за него е „най-интересният и съвременен човек.”

В историята на модата, Вандербилт ще остане преди всичко като дизайнерка, която допринесе за популяризирането на дънките: през 1976 г. тя представя първия си модел Gloria Vanderbilt с лого във вид на лебед и много скоро тези дънки стават известни, също колкото моделите на Calvin Klein и Armani. Но Глория не спира дотук: тя предлага различни дрехи, парфюми и аксесоари.

„Тя е опитвала много, много различни професии в продължение на много години”, казва за Глория  приятелката ù Диана фон Фюрстенберг. И наистина, Вандербилт е била модел, снимала се е в киното, изнасяла е представления на Бродуей, писала е поезия и винаги е била светска дама, по която са въздишали много мъже. Омъжвала се е четири пъти и е имала любов с мъже като Марлон Брандо и Франк Синатра.

Образована красавица с вродено чувство за прекрасното, богата наследница от известното семейство, обладателка на безброй таланти, Глория, въпреки външния си успех, е преживяла много трудни ситуации в живота си: смъртта на своя четвърти съпруг - писателя Уайт Емори Купър, самоубийството на сина си, който скача пред очите ù от 14-ия етаж на фамилния апартамент, сериозно заболяване. Но нищо от тези житейски несгоди не е успяло да я пречупи. „Майка ми е боец и владее невероятна сила”, ​​- казва синът ù Андресън Купър. „Тежестта на живота не я направи жестока. Винаги е вярвала в любовта - повече от всичко”, споделя той.

Предлагаме ви кратка ретроспекция в снимки от живота на тази удивителна жена.

X